ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu câteva zile înainte de atacul aerian asupra spitalului din Afganistan, analiștii americani au strâns informație asupra țintei, despre care știau că este un spital, deoarece credeau că este folosit de un agent Pakistanez pentru a coordona activitatea talibanilor, informează Huffington Post, citând AP.

Nu este clar dacă acei comandanți care au comandat atacul asupra spitalului, ucigând cel puțin 22 de pacienți și membri ai personalului medical, știau că este spital sau dacă știau de suspiciunile analiștilor asupra activității agentului pakistanez.
 
Inițial, Pentagonul a afirmat că atacul a avut ca scop protecția trupelor americane angajate într-o bătălie, dar între timp a recunoscut că a fost o greșeală.
 
Analiștii care lucrează pentru operațiunile speciale ale armatei SUA în Afganistan au strâns un dosar extensiv despre spital ce conținea inclusiv cu rapoartele serviciilor de informații asupra activității unui posibil agent pakistanez și fotografii de supraveghere, după cum precizează sursa citată. Serviciile de informații relatau că spitalul era folosit ca un post de comandă taliban și putea să fie folosit ca depozit de armament.

După bombardament, care s-a petrecut în timp unei bătălii pentru recucerirea orașului Kunduz din mâinile talibanilor, anumiți analiști SUA au susținut că lovirea spitalului a fost justificată, arată un fost ofițer de informații, citat de AP. Aceștia au concluzionat că agentul pakistanez a fost ucis în atac.

Până acum nu au ieșit la iveală dovezi care să susțină existența sau moartea acestui agent, notează Huffington Post. 

Cel mai înalt în grad ofițer american din Afganistan, Generalul John Campbell, a declarat că atacul a fost greșeală, dar nu a explicat atunci cum exact s-a petrecut și cine l-a aprobat. De asemenea, acesta a afirmat în fața Congresului că a ordonat întregului personal al Armatei SUA prezent în Afganistan să fie re-antrenat în regulile ce guvernează posibilitatea ca un atac aerian să fie acceptabil.

"Noile detalii despre suspiciunile pe care analiștii militari le aveau asupra spitalului nu fac decât să complice o imagine deja murdară și să adauge și mai multe întrebări asupra unuia dintre cele mai grave incidente în care au murit civili din întregul război din Afganistan", notează Huffington Post.

Pentagonul nu a dorit să comenteze informațiile.  Organizația "Doctori fără frontiere", cea care se ocupa de spital, a declarat că incidentul reprezintă o crimă de război. Numărul victimelor ar putea crește, dat fiind faptul că mulți răniți se află în stare gravă, arată sursa citată.