ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul de corupție din Brazilia escaladează  și ar putea dărâma guvernul Braziliei. Impasul politic este evident și milioane de oameni s-au antrenat în proteste pro și anti-guvernamentale. Polarizarea societății este și ea evidentă.
 Huffington Post notează că săptămâna trecută, președintele Dilma Rousseff a suferit o lovitură puternică atunci când Partidul Mișcarea Democrată din Brazilia a ieșit din coaliția de guvernământ.

Mauricio Santoro, profesor de științe politice la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, spune că astăzi, posibilitatea ca Dilma Rousseff  să fie pusă sub acuzare ar fi în jur de 70 la sută.

”Problema este că societatea a devenit foarte polarizată. Acest nivel ridicat de polarizare mai poate fi întâlnit în Venezuela sau Argentina, dar noi, brazilienii, nu suntem obișnuiți cu așa ceva”, spune sociologul.  

Iar susținătorii președintei Dilma Rosseff vorbesc despre  o "lovitură de stat". Acest termen este încărcat de semnificații în Brazilia, scrie Los Angeles Times.

Atunci când scriitorul Marcelo Rubens Paiva folosește cuvântul "lovitură de stat", mulți brazilieni pleacă urechea.

Tatăl său, politicianul Rubens Paiva, a fost printre sutele de oameni torturați și uciși de dictatura militară care a preluat puterea în 1964.

Bine-cunoscutul romancier face parte dintr-o minoritate vocală care insistă asupra faptului că actualul efort de a o pune sub acuzare pe președinta Dilma Rousseff nu este altceva decât o altă lovitură de stat.

Între 1930, când când a avut loc prima lovitură de stat, și 1985, când dictatura s-a desființat, au existat, adunate, doar două decenii de guvernare democratică.

Joi a fost chiar a 52-a aniversare a ultimei lovituri de stat. Printre victimele torturii regimul militar s-a aflat și un tânăr din familia Rousseff.

În timp ce mii de susținători ai președintei au ieșit în stradă pentru a denunța o lovitură de stat, un sondaj recent a arătat că 68% dintre brazilieni sunt pentru punerea ei sub acuzare.

"Și în 1964, lovitura de stat a fost susținută de majoritate", a spus scriitorul Marcelo Rubens Paiva.