ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Documente judiciare și e-mail-uri recente fac lumină în privința relației misterioase dintre miliardara rusă Elena Baturina și un consorțiu din care făcea parte Hunter Biden, scrie EVZ.
John Galanis, care are la activ condamnări pentru fraude financiare, declara sub jurământ în ianuarie 2020 că fiul său, Jason, a colaborat cu Hunter Biden și cu partenerul lor, Devon Archer, pentru a o ajuta pe Elena Baturina să spele bani prin sistemul financiar american.

Galanis, care execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani, fusese eliberat anterior înainte de termen după o condamnare de 27 de ani, pentru o altă fraudă, și riscă alte condamnări în dosarele pe care le are pe rol.


Mai multe e-mail-uri publicate luni de către un fost asociat al lui Hunter Biden, Bevan Cooney, arată că Archer și partenerul său elaborau strategii pentru a deschide conturi bancare în SUA pentru Baturina.

Oligarha este văduva fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov, acuzat de corupție în Statele Unite.



Cooney i-a permis accesul la contul său de e-mail ziaristului Matthew Tyrmand, care a publicat mai multe din mesajele descoperite online iar pe altele pe site-ul Daily Caller.


 
„Obiectivul pe care mi-l trasase era stabilirea unei relații bancare în Statele Unite”, a scris Archer în legătură cu Baturina, într-un e-mail trimis pe 5 ianuarie 2014 lui Cooney.

Mesajul respectiv nu face parte dintre cele descoperite în laptopul presupus a fi al lui Hunter Biden.

Au tras indienii pe sfoară
Galanis, Archer și Cooney au fost găsiți vinovați pe 28 august 2018 pentru acuzații de fraudă și complot legate de o emisiune de obligațiuni de 60 de milioane de dolari pentru tribul Wakpamni din Dakota de Sud.

Condamnarea lui Archer a fost anulată în decembrie 2018, pentru ca o instanță federală să anuleze anularea. Archer își așteaptă acum condamnarea în luna ianuarie.

Galanis, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare pe martie 2018, a declarat sub jurământ că fiul său, Jason Galanis, a împărtășit detalii despre diverse afaceri cu Hunter Biden și Devon Archer.

Riscuri de spionaj și extorcare
Legăturile Baturinei cu Biden și Archer au devenit un subiect de interes după publicarea unui raport al Senatului, luna trecută, privind relațiile comerciale din străinătate ale fiului fostului vicepreședinte al SUA, scrie Daily Caller.

Documentul afirmă că relațiile lui Hunter Biden cu oameni de afaceri ruși, ucraineni și chinezi creează riscuri de contraspionaj și extorcare.

Potrivit raportului Senatului, Baturina a expediat prin virament 3,5 milioane de dolari către Rosemont Seneca Thornton, o societate controlată de Biden și Archer, pe 14 februarie 2014.

Baturina, care a fost până recent singura femeie miliardar din Rusia, a transferat 241.797 dolari suplimentari într-un cont bancar al Rosemont, în perioada mai-decembrie, potrivit documentului.

„Aceste tranzacții au fost identificate din cauza activității infracționale a Baturinei”, mai spune raportul Senatului.

În vârful piramidei corupției
Baturina și răposatul ei soț, Iuri Lujkov, au fost anchetați pentru corupție în Rusia, în 2011, pentru contracte de peste 400 de milioane de dolari cu municipalitatea Moscovei acordate preferențial companiilor controlate de Baturina.

Baturina nu a fost inculpată pentru faptele sale din Rusia.

O cablogramă din 2010 a Departamentului de Stat, publicată de WikiLeaks, afirma că Lujkov se afla în vârful unei „piramide” a corupției, în care erau implicate Kremlinul, serviciile secrete ruse și sindicatul crimei organizate Solnțevo.Nici Hunter Biden, nici Elena Baturina nu au oferit explicații privind scopul transferurilor bancare.

Mai multe e-mail-uri, trimise cu o lună înainte de transferul bancar de 3,5 milioane de dolari, arată că Archer și Jason Galanis se străduiau să deschidă conturi bancare pentru Baturina, pentru ca aceasta să poată investi în Burnham Securities, o companie de investiții controlată de Galanis, Archer și Biden.