ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În urma instrucțiunilor recente ale IBM cu privire la lansarea unui euro digital, instrucțiuni menite să susțină inițiativele Băncii Centrale Europene (BCE) privind moneda digitală, îngrijorările legate de încălcarea confidențialității și a libertăților civile devin tot mai urgente. 

În timp ce IBM detaliază meticulos o serie de recomandări pentru integrarea monedei euro digitale în infrastructura financiară a Zonei Euro, se ridică întrebări cu privire la modul în care aceste măsuri pot compromite libertățile individuale, scrie ReclaimtheNet.  

Planul IBM se aliniază propunerilor legislative ale Comisiei Europene (CE). Încurajarea de către companie a unei extinderi mai mari trezește îngrijorări că o monedă digitală centralizată ar putea accentua capacitățile de supraveghere și controlul guvernamental asupra finanțelor personale. Accentul pe „simplificare” ca element catalizator pentru adoptare omite în mod convenabil o analiză detaliată a problemelor legate de încălcarea intimității și autonomiei, care pot rezulta din această presupusă simplitate.

Deși IBM prevede un mediu intermediar „pe mai multe niveluri” pentru introducerea euro digital, rolul intermediarilor prezintă riscuri potențiale. Compania subliniază asupra colaborării dintre intermediarii mari și mici pentru a facilita adoptarea, dar există puține mențiuni despre modul în care acest ecosistem va proteja utilizatorii finali de colectarea, urmărirea datelor și de alte lucruri mai rele.

Propunerea de către IBM de API-uri standardizate pentru o integrare ușoară constituie o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, poate favoriza concurența pe piață; pe de altă parte, poate facilita colectarea datelor și supravegherea pe scară largă. În plus, referirile de către companie la întărirea măsurilor de confidențialitate offline din propunerea CE de a include activități online este lipsită de detalii. Ce înseamnă cu adevărat „confidențialitatea tranzacțiilor de la capăt la capăt” când un astfel de sistem financiar este legat în mod inerent de supravegherea guvernamentală?

Faptul că IBM vorbește despre reguli de confidențialitate armonizate, aliniate cu reglementările existente, ar putea suna rațional la suprafață. Dar, într-o eră a dezbaterilor în contradictoriu privind confidențialitatea, alinierea la reglementările existente s-ar putea să nu fie suficientă pentru a proteja libertățile individuale, mai ales având în vedere că regulile actuale sunt adesea criticate pentru că nu sunt adecvate în contextul tehnologiei avansate.

Deși IBM nu insistă asupra tehnologiei blockchain ca cerință, în susținerea tehnologiei ca o „alternativă avantajoasă” omite faptul că și blockchain-ul poate fi manipulat pentru a încălca confidențialitatea, în special într-un model centralizat precum Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC).