ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jihadiștii de la Statul Islamic a aruncat în aer Marea Moschee al-Nuri din Mosul, Irak, în care liderul grupării Abu Bakr al-Baghdadi și-a declarat califatul, în urmă cu trei ani, scrie The Independent.

Marea moschee, faimoasă pentru minaretul său înclinat, numit al-Hadba (Cocoșatul), data din secolul al XII-lea.

Distrugerea a fost pusă pe seama Statului Islamic de armata irakiană, care afirmă că trupele guvernamentale ajunseseră la 50 de metri de moschee. „Bandele teroriste ale Daesh (Statul Islamic) au comis o nouă crimă istorică, aruncând în aer moscheea al-Nuri și minaretul istoric al-Hadba al acesteia”, arată un comunicat al militarilor irakieni, citat de Reuters.

Jihadiștii au acuzat însă aviația coaliției internaționale conduse de SUA că a lovit moscheea. Un purtător de cuvânt al coaliției a dezmințit afirmația.

Combatanții islamiști sunt în prezent izolați într-o zonă restrânsă, dar dens populată din Mosul, după o ofensivă a armatei irakiene începută în octombrie anul trecut.

Pierderea monumentului este o altă lovitură devastatoare pentru patrimoniul cultural și spiritual al Irakului, care a fost devastat de 14 ani de război după invazia condusă de SUA pentru a-l elimina pe Saddam Hussein. Controlul militanților islamiști asupra zonelor din nordul Irakului a avut un impact deosebit de greu, situri arheologice semnificative la nivel global fiind vandalizate și jefuite.

Moscheea, care a fost unul dintre monumentele simbolice ale Islamului, rivaliza cu marile moschei din Mecca și Medina, Al-Aqsa din Ierusalim și Moscheea Umayyad din Damasc. Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, se pare că a părăsit luptele din Mosul lăsând comanda liderilor militari locali și se crede că se ascunde în zona de graniță dintre Irak și Siria, potrivit unor surse militare irakiene și americane.