ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A rezistat 1400 de ani in fața vitregiilor istoriei și naturii. Dar nu  a rezistat în fața barbariilor comise de jihadiștii ISIS. Imaginile din satelit publicate în exclusivitate de AP demonstrează cum a fost transformată în ruină mănăstirea creștină Sfântul Ilie din Irak. Buldozerele și explozibilul au pus la pământ unul dintre cele mai importante edificii creștine din Orientul Mijlociu.

Fotografiile obținute cu ajutorul satelitului confirmă temerile liderilor bisericii creștine și ale celor care doreau să păstreze moștenirea religioasă a Orientului Mijlociu: cea mai veche mânăstire creștină din Irak a fost distrusă de gruparea Statul Islamic.
 
„Buldozerele, echipamentele grele, picamerele, materialele explozibile au transformat mânăstirea într-o ruină. Au distrus-o complet”, a declarat analistul imaginilor din satelit Stephen Wood, șeful companiei Allsource Analysis, care a supravegheat din cer distrugerea acestui sit important, între august și septembrie 2014, scrie The Independent.


Mănăstirea ”Sfântul Ilie”, situată în nordul Irakului, la granița cu Siria, a fost construită în anul 595 de un monah asirian.

În anul 1743, peste 150 de călugări de la această mănăstire, care au refuzat să se convertească la islam, au fost masacrați de un general persan.

Cu lovituri de baros, cu arme Kalașhnikov, cu buldozerul sau pur și simplu aruncându-le în aer, extremiștii ISIS distrug inestimabile comori istorice din Irak și Siria. Între timp, multe dintre artefactele jefuite de jihadiști din siturile aflate în Patrimoniul Umanității au ajuns în posesia unor colecționari, iar din banii primiți se finanteaza extremismul și terorismul, a afirmat recent directorul general UNESCO, Irina Bokova.
 
La 21 august 2015, martori au declarat că militanții ISIS au distrus cu buldozerele Mănăstirea St. Elian de lângă orașul Qaryatain din centrul Siriei.