ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intr-un comunicat remis prin organul său de propagandă, agenția Amaq, dar și prin postul său de radio, Al-Bayan, gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) a revendicat astăzi atentatul comis în seara zilei de 14 iulie la Nisa. Organizația jihadistă se laudă cu „noul” mod de operare folosit de „un soldat al ISIS”, pentru a comite masacrul.

ISIS spune că atacul a reprezentat „un răspuns la apelurile venite din partea Statului Islamic de a lovi țările care formează coaliția” antidjihadistă în Irak și Siria și a amenințat că atacurile vor continua, indiferent de mobilizarea forțelor de securitate.

Jurnaliștii de la Le Figaro spun că reacția ISIS confirmă ipoteza unui act terorist, fără niciun fel de îndoială. „În general, Daech nu-și însușește un act dacă nu se află, stricto sensu, la originea sa”, a declarat criminologul Alain Bauer. El a subliniat, chiar înainte de a apărea revedincarea ISIS, că „în cazul în care șoferul camionului criminal ar fi avut singur inițiativa acestui atac, nu ar trebui să ne așteaptăm la o revendicare Daech imediat. Ea poate însă veni mai târziu, într-una dintre publicațiile sale, când Califatul se va felicita pentru că Allah a permis această acțiune împotriva necredincioșilor.”

Revendicarea vine mult mai repede atunci când teroristul e deja cunoscut ca fiind „soldat al Califatului” și când el a indicat, într-un fel sau altul, printr-un „testament” sau printr-o filmare video – că astfel își dovedește credința față de Statul Islamic.

Așa s-a întâmplat recent, în cazul din 13 iunie a.c., când doi polițiști au fost uciși la Magnanville. Ucigașul, care, potrivit martorilor, a strigat „Allah Akbar” înaintea atacului, a fost asumat de Daech, care l-a recunoscut ca fiind un „luptător”.

În mod similar, revendicarea vine imediat atunci când un „leu al califatului", denumire rezervată teroriștilor „telecomandați” de la distanță de Statul Islamic, comite o crimă.

„Daech nu uzurpă paternitatea unui act terorist, dacă nu este la originea sa”, a precizat și  islamologul Mathieu Guidère. „Ar fi prea periculos pentru credibilitatea sa, iar asta ar putea fi folosit de către concurentul Al-Qaida, în detrimentul său.”