ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația jihadistă Statul Islamic a creat o adevărată industrie a pașapoartelor false, furate din Irak, Siria și Libia. Avertismentul vine din partea Parisului, care susține că astfel jihadiștii ISIS pot pătrunde mult mai ușor în Europa, odată cu valul de migranți.

 Ministrul francez de interne a descris la reuniunea de la Amsterdam cum organizația teroristă a creat o adevărată industrie de pașapoarte false confiscate din Irak, Siria și Libia. Bernard Cazeneuve cere o echipă specială de combatere.

Bernard Cazeneuve a  declarat că e nevoie de o echipă specială care să asiste Grecia la identificarea pașapoartelor false sau furate, cu care teroriști ISIS ar putea intra în Europa folosindu-se de valul migraționist, scrie Wall Street Journal. Cel puțin doi dintre teroriștii de la Paris au intrat în UE folosindu-se de pașapoarte și jucând un rol de refugiat. Punctul lor de intrare a fost Grecia.

Într-o conferință de presă separată, ministrul adjunct de interne al Greciei a declarat că identificarea pașapoartelor false este o provocare majoră pentru țara sa, în special în condițiile în care mii de oameni ajung pe o insulă mică în ritm zilnic.

Oficialul elen a precizat că, la vârful maxim al valului migraționist, numai jumătate din cei 10.000 de refugiați care ajungeau zilnic erau înregistrați, dar că procesul de amprentare s-a ameliorat de atunci.

„Noi îi verificăm pe acești oameni, o arată chiar și cazul teroriștilor de la Paris. Când autoritățile franceze ne-au cerut detalii despre identitatea lor, i-am găsit în baza de date și am furnizat informațiile imediat”, a spus Nikos Toskas.

Nu există o decizie în sensul formării echipei speciale, dar agenția Europol s-a arătat dispusă să ofere asistență autorităților elene în problema pașapoartelor false. Directorul Europol precizează și că, de la atentatele din noiembrie de la Paris, schimbul de informații între statele europene, inclusiv prin Europol, a crescut semnificativ.