ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Angajații din sectorul public din Canada nu se mai pot referi la  cetățenii cu care intră în contact zilnic cu apelativul „domnule”, „doamnă” sau orice alt termen specific de gen, scrie LifeSiteNews.

Personalul serviciilor publice din Canada trebuie  „să folosească un limbaj neutru din punctul de vedere al genului sau un limbaj care să includă genurile”, pentru a evita „manifestarea unei atitudini părtinitoare vizavi de un anumit sex sau sex biologic”, și din respect pentru populația „diversă” a țării. CBC News relatează că postul de Radio Canada, în limba franceză, a obținut documentele care arată noile orientări.

Prin urmare, termenii interziși sunt „mamă”, „tată", „domnule”, „doamnă” și „domnișoară”. În schimb, angajații publici sunt îndrumați să-i numească  pe „părinți” pe nume din acte și să-i întrebe mai întâi cum ar dori să li se adreseze. Mai mult, angajații publici sunt avertizați că vor fi atent monitorizați, printr- un program special, pentru a vedea dacă vor respecta noile reguli.

Conform documentelor citate de Radio Canada,  termenii de „tata” și „mama” au fost eliminați din formularul de cerere pentru numărul de asigurare socială.

În replică la controversa provocată de emiterea acestor ordine, Ministrul Dezvoltării Sociale, Jean-Yves Duclos, a afirmat că oamenii pot fi numiți în continuare „domnul” sau „doamna”,  dacă aleg asta; „liniile directoare sunt doar pentru confirmarea modului în care oamenii vor să li se adreseze cineva”.

CBC a stat de vorbă cu angajat public, care sub acoperirea anonimatului, a spus că aceste reguli au intrat deja în vigoare, iar oamenii cu care a intrat în contact au fost mult mai  confuzi atunci când nu au mai fost numiți  „domnul” sau „doamna”,  unii simțindu-se chiar mai insultați. „Oamenii care au o anumită vârstă se așteaptă ca noi să fim politicoși", a explicat angajatul, explicând că mulți canadieni se simt lezați de faptul că sunt numiți cu numele și prenumele lor.

Noile reguli nu fac decât să se înscrie în linia politicilor guvernului Justin Trudeau, un promotor al teoriei genului. Luna trecută,
senatorii canadieni au votat legea care modifică textul imnului național al țării, astfel încât să facă trimitere la genul neutru, nu la persoane de sex masculin sau feminin.

Așa că a fost modificată varianta în limba engleză a imnului național, pentru a înceta să mai fie discriminatorie, înlocuindu-se cuvântul „fii” cu „noi”.

Din 2017, Canada a început deja să tipărească documente oficiale ce includ desemnarea genului prin litera „X'”, corespunzătoare genului non-specificat, adică persoane care nu se identifică nici cu genul feminin, nici cu cel masculin