ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de evrei ultraortodocși au manifestat din nou luni la Ierusalim împotriva serviciului militar obligatoriu, provocând confruntări cu polițiștii și paralizând traficul într-o parte a orașului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanții au blocat unul dintre principalele puncte de intrare și ieșire din Ierusalim în direcția Tel Aviv-ului, precum și una dintre arterele principale ale orașului pe care circulă tramvaiul. Pentru a-i dispersa, polițiștii au recurs la un tun cu apă pentru a-i uda pe protestatari cu un lichid pestilențial, relatează un corespondent al AFP.

Protestul a dat naștere unor ciocniri cu polițiștii, dar și cu trecători. În jur de zece protestatari au fost arestați, a anunțat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld.

Manifestanții, descriși de poliție ca aparținând aripii radicale a populației religioase, se mobilizează de mai multe săptămâni împotriva obligației de a efectua serviciul militar la fel ca și compatrioții lor.

Joia trecută, mii de protestatari au ieșit pe străzi în Ierusalim și în alte orașe, cauzând aceleași probleme. Poliția a arestat 120 de oameni.

O decizie de la începutul lui septembrie a Curții Supreme ce decreta că ultraortodocșii trebuie să efectueze stagiul militar la fel ca ceilalți israelieni și arestarea mai multora dintre cei care nu s-au prezentat la centrul de încorporare au suscitat furia în cadrul acestei comunități influente, ce reprezintă 10% din populația Israelului și este reprezentată în guvern.

Serviciul militar în Israel, obligatoriu fără excepție de la vârsta de 18 ani, este de doi ani și opt luni pentru bărbați și de doi ani pentru femei.