Ieșire istorică din Uniunea Europeană. Theresa May a anunțat că Marea Britanie a declanșat Brexit-ul. Premierul Grindeanu: Guvernul României se va implica în protejarea drepturilor și intereselor românilor din Regatul Unit

ACTUALIZARE 16:32 Guvernul României a luat act de decizia Guvernului britanic de a activa în mod oficial articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prin care se declanșează procesul de ieșire din Uniunea Europeană, afirmă prim-ministrul Sorin Grindeanu, care subliniază că Regatul Unit este și va rămâne un partener esențial pentru România, iar Executivul de la București se va implica activ în protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români în UK, precizează un comunicat al Guvernului.
ACTUALIZARE 15:00 Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE.
„Acum este timpul să strângem rândurile și să fim uniți în această cameră (din parlament — n.r.) și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți”, a declarat premierul May în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieșirea din blocul comunitar, potrivit Reuters.
„Procesul legat de articolul 50 este acum în desfășurare și în concordanță cu dorințele poporului britanic, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere”, a afirmat Theresa May în fața membrilor Camerei Comunelor.
Ea a adăugat că scrisoarea de notificare, semnată de ea marți seară și înmânată miercuri, la Bruxelles, președintelui Consiliului European de către ambasadorul britanic pe lângă UE, conține afirmația că în cazul în care Marea Britanie părăsește blocul comunitar în absența unui acord cu UE ar însemna o slăbire a cooperării dintre Londra și Uniunea Europeană în combaterea terorismului și a criminalității.
Theresa May a menționat în scrisoare că intenționează să prezinte propuneri legislative care să soluționeze probleme specifice referitoare la ieșirea țării sale din UE, simultan cu asigurarea continuității și a stabilității, în special pentru mediul de afaceri.
ACTUALIZARE 08:30 Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană, relatează BBC.
Scrisoarea urmează să fie înmânat miercuri lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locală 13.30 (ora României, 14.30).
În cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May va susține un discurs în Parlamentul de la Londra în care va confirma declanșarea procedurii formale de ieșire a Marii Britanii din UE.
Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May va promite că în cursul negocierilor va „reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit", inclusiv cetățenii UE care locuiesc în Marea Britanie.
„Pentru că în fața oportunităților ce se vor ivi în cursul acestei călătorii remarcabile, valorile noastre împărtășite, interesele și ambițiile noastre pot și trebuie să ne unească”, potrivit fragmentelor din discurs.
„Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniți”, va declara May.
Premierul britanic a discutat telefonic miercuri seara cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarul german Angela Merkel.
Se estimează că negocierile vor începe la jumătatea luni mai, guvernul de la Londra indică că ar dori să poarte concomitent discuțiile privind ieșirea din Blocul comunitar și cele referitoare la un acord comercial, însă oficialii europeni au declarat că este necesar ca cele două chestiuni să fie discutate separat.
Știre inițială
Într-un demers fără precedent în istorie, Marea Britanie inițiază miercuri oficial procedura formală care va avea ca deznodământ Brexitul, ieșirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de apartenență la blocul comunitar, scrie agenția EFE într-o prezentare a pașilor ce vor urma lansării acestei proceduri.
În cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condițiilor ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar și a viitoarelor relații dintre această țară și UE, inclusiv relații comerciale, proces care conform aceluiași articol din tratat ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta în fața Camerei Comunelor pentru a informa deputații că a activat articolul 50.
După ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurtă declarație de presă, iar a doua zi va trimite celorlalți 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmând să fie definitivat până la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru această temă.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmări să obțină un acord care să mulțumească toate cele patru entități ce alcătuiesc Regatul Unit, în special Scoția, care amenință din nou cu secesiunea.
Dar în cadrul acestor tratative vor fi abordate numeroase chestiuni sensibile asupra cărora pozițiile oficialilor de la Londra sunt în prezent foarte îndepărtate de ale celor europeni, cum ar fi costul pe care Marea Britanie îl va suporta în virtutea actualelor ei angajamente față de bugetul comunitar sau statutul imigranților comunitari în Marea Britanie, statele blocului comunitar insistând îndeosebi pe menținerea libertății de circulație a forței de muncă.
Problema imigrației a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru ieșirea din UE. Totuși, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că limitarea primirii imigranților va trebui să fie selectivă, întrucât există sectoare economice și servicii publice care au nevoie de forță de muncă venită din străinătate.
Pe de altă parte, David Davis a respins posiblitatea ca țara sa să plătească suma de circa 60 de miliarde de euro, care conform unor estimări ar corespunde acelor angajamente. El a dat, de asemenea, asigurări că guvernul de la Londra a elaborat 'planuri de urgență' pentru eventualitatea în care nu-și va atinge obiectivul de a conveni un acord comercial cu UE.
Oficiali britanici citați de publicația The Guardian consideră că scenariul unei încheieri a negocierilor fără un acord ar echivala cu o situație de haos. Însă premierul May a sugerat de mai multe ori că, în lipsa unui acord convenabil pentru țara sa, ar prefera mai degrabă ca negocierile cu UE să se termine fără un acord.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Externe
Persoane: Theresa Mary May
Locații: Marea Britanie
Subiecte: Brexit Iesire din Uniunea Europeana
Organizații: Uniunea Europeană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)