ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a emis luni o hotărâre care aruncă incertitudini asupra viitorului ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și asupra guvernului May. Conform hotărârii CJUE,  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenției sale de retragere din UE, scrie site-ul Il Post.it.

Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opțiune ”suverană”, a susținut instanța europeană, care  care face acest anunț  cu doar o zi înainte de votul în Camera Deputaților asupra acordului Brexit al premierului Theresa May.

Curtea s-a pronunțat asupra unui recurs depus de membrii Parlamentului britanic, Parlamentului scoțian și Parlamentului European. Solicitarea reclamanților a fost aceea de a vedea dacă notificarea de retragere prevăzută la articolul 50 din tratat ar putea fi retrasă în mod unilateral de către statul membru care a decis să nu respecte ieșirea din UE.

La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă a Scoției a anunțat că a sesizat Curtea de Justiție a UE pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieși din Uniunea Europeană.

Deputați scoțieni reprezentând circumscripții care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menținerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiție, în tentativa de a dovedi că acesta are o opțiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar.

Pe scurt, Curtea de Justiție a Uniunii Europene lansează acum o nouă portiță pentru Regatul Unit: până la 29 martie 2019 - și chiar peste această dată, în cazul extinderii negocierilor - poate decide dacă vrea să renunțe la Brexit.  Cărțile se află, deci, în mâna britanicilor pro-europeni care vor strânge rândurile.