ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imaginea unui copil adus de țărmul plajei din Bodrum, Turcia, face ocolul presei internaționale și al rețelelor de socializare.

Băiețelul, despre care presa străină afirmă că îl cheamă Aylan Kurdi, era cu fratele său pe o barcă improvizată, plecată din Siria spre Insula Kos, Grecia. Imaginile, care au fost realizate miercuri dimineață, îl arată pe tânărul copil purtând un tricou roșu, eșuat pe o plajă aflată în apropierea stațiunii Bodrum.

Oficialii turci afirmă că barca în care se aflau cei doi frățiori s-a răsturnat în timpul nopții, cei doi copii neavând nicio șansă pentru că nu aveau veste de salvare. 12 persoane ar fi murit din cele 23 care se urcaseră în barcă. Dintre morți, cinci sunt copii și o femeie.

Autoritățile grecești afirmă că acești oameni fugeau din calea Statului Islamic, în Siria. Poza a făcut turul rețelelor de socializare, cu hashtag-ul #KiyiyaVuranInsanlik( Umanitatea a eșuat la mal).

Conform UNHCR, în ultima săptămână a crescut dramatic numărul refugiaților, în principal din Siria, Afgananistan, Pakistan și Africa, ce au plecat din Turcia spre Grecia. Paza de Coastă Turcă a precizat că a salvat 42.000 de migranți din Marea Egee în ultimele cinci luni, și peste 2160 în ultima săptămână.

Conform unui raport al UNHRC de pe 29 august, există 4,088,087 refugiați sirieni. 2,1 milioane dintre aceștia sunt în Egipt, Irak, Iordania și Liban, iar 1,9 milioane în Turcia. Peste 24.000 de sirieni sunt în Africa de Nord.