Doi tineri creştini din oraşul sirian Homs au decis să se căsătorească într-o biserică ortodoxă, aflată în ruine. Fadi și Rana speră ca decizia lor, de a se uni în fața lui Dumnezeu într-un locaș distrus de bombardamente, fără acoperiş, să fie un simbol al speranţei într-o  ţară răvăşită de război.

Căsătoria a avut loc în Biserica ortodoxă ”Sfântul Gheorghe” din cartierul Al-Hamidiyah şi a fost oficiată între ruine, sub cerul liber, de mitropolitul George Abu Zakhm, după cum a relatat France24, o serie de imagini de la ceremonie fiind publicate pe reţelele sociale. 

Fadi şi Rana s-au cunoscut la cursurile la cursurile Agenţiei ONU pentru refugiaţi. Fadi (28 de ani) a lucrat la o mică uzină farmaceutică de lângă Homs după ce şi-a terminat studiile în 2010. Un an mai târziu, casa i-a fost distrusă, fiind nevoit în 2012 să părăsească oraşul. El a urmat cursurile organizate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, unde a întâlnit-o pe Rana. 

Oraşul Homs a fost mult timp controlat de rebeli, înainte de a reveni sub controlul forţelor regimului de la Damasc, în mai 2014. De peste un an, peste 2.000 de persoane au revenit la Homs, încercând să ia viaţa de la capăt. 

În oraşul Homs, unul din locurile din ţară unde au avut loc cele mai crâncene lupte dintre forţele siriene şi rebeli, au fost distruse mai multe biserici creştine milenare, între care şi Biserica 'Sfântul Gheorghe'. 

Patriarhia Antiohiei a semnalat în repetate rânduri, de la începutul conflictului, circumstanţele tragice pe care le trăieşte comunitatea creştină din Siria, una din cele mai vechi din lume, şi faptul că bisericile ortodoxe au suferit pagube incalculabile şi că sute de creştini ortodocşi au fost ucişi.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews