ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conflictul din Siria rămâne în atenția lumii, iar cele mai noi informații sunt cele privind bombardamentele din Ghouta, ultimul bastion al rebelilor sirieni de lângă Damasc, în urma cărora, susțin agențiile de presă occidentale, care citează Observatorul Sirian pentru Drepturile  Omului, s-ar fi soldat cu peste 500 de morți. Victime pe care occidentalii le atribuie regimului Bashar al-Assad.

Forțele guvernamentale siriene au lansat, începând de vineri seară, zeci de rachete și atacuri aeriene asupra pozițiilor deținute de rebeli în regiunea Ghouta Orientală. Cel puțin 140 de rachete au fost lansat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în diferite zone de la periferiile Damascului, în provincia Ghouta Orientală, a anunțat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO- organizație neguvernamentală cu sediul la Londra). Așa descriau zilele trecute agențiile de presă ceea ce se întâmplă în enclava rebelă, însoțind informația cu imagini greu de privit, cu copii morți sau răniți, cu cadavre și clădiri bombardate. 

Atenție însă!, avertizează jurnlaliștii de la 20minutes.fr. În timp ce bombardamentele asupra enclavei rebele continuă, în ciuda armistițiului anunțat de Rusia, pe internet se duce un război de manipulare, cu fotografii dubioase, care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Siria în aceste zile.

Într-o postare distribuită de 2.400 de ori pe Facebook, un utilizator acuză mass-media  occidentală și mainstream, dar și ONG-urile Syria Charity și Căștile Albe de manipulare grosolană.„ Așa au fost organizate așa-zisele masacre din Siria, enclava Ghouta, pentru a acuza guvernul sirian”. De fapt, imaginile ar fi din Libia.


Tot pe internet au circulat două fotografii șocante care ar prezenta efectele bombardamentelor din Ghouta și pentru a arăta ororile comise de regimul Assad. Dar, așa cum susțin alți internauți, imaginile respective nu sunt din Siria.
 
Sami Sharbek a adunat peste 56.000 de retweet-uri, arătând în mod clar impactul acestor imagini care, spune el, nu sunt din Siria, ci din Fâșia Gaza.
Această imagine este o imagine este din Gaza, fiind realizată de agenția EPA în 2014, după un bombardament al avioanelor israeliene. 

O altă imagine care a fost prezentată ca fiind din Siria în aceste zile nu are, spune același Sharbek, nicio legătură cu conflictul sirian. Fotografia în care un tată disperat aleargă printre ruine cu un copil în brațe a fost făcută în 2017 în orașul irakian Mosul.

O altă fotografie, șocantă, a apărut pe Twitter, într-un cont pakistanez și prezintă un râu de sânge. Imaginea a fost într-adevăr, făcută în Siria, dar nu acum, în Ghouta, ci în orașul sirian Dhouma, în 2015.

Poate că cea mai șocantă fotografie prin care se încearcă manipularea pe rețelele de socializare pentru a arăta ororile din Ghouta este cea în care sunt arătate cadavrele mai multor copii, aliniate într-o sală..„Nu este un loc de joacă! Sunt copii morți din Siria. Ajutați la salvarea acestor suflete inocente”- este mesajul de pe Twitter care a însoțit imaginea cutremurătoare.

Fotografia este însă veche de 15 ani: a fost realizată în 2003 de fotograful Marco di Lauro, în Irak, așa cum arăta ziarul britanic The Telegraph în 2012. Acesta arată organismele stocate într-o școală care așteaptă să fie identificate. Cadavrele copiilor fuseseră descoperite în deșert, la 40 km sud de Bagdad, explica fotograful pe site-ul său. Între 10 și 15 000 de persoane au dispărut în această regiune, unde guvernul lui Saddam Hussein a înăbușit în sânge o revoltă șiită, după războiul din Golf.