ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opt sute de sirieni, membri ai unei organizații civile și familiile acestora, au fost recent evacuați către Israel și apoi transferați în Iordania, a indicat duminică postul de radio militar israelian, transmite AFP.

Este pentru prima dată în războiul civil de șapte ani din Siria când Israelul permite evacuarea de sirieni prin teritoriul său. Operațiunea a avut loc la solicitarea SUA și a unor state europene, a precizat postul de radio israelian.

Membrii organizației de apărare civilă Căștile Albe erau amenințați de avansarea forțelor regimului lui Bashar Al-Assad în sudul Siriei, a mai menționat Israelul.

La rândul său, Iordania a indicat că sirienii evacuați au fost transferați către Canada, Germania și Marea Britanie.

Armata israeliană notează într-un comunicat că a fost vorba de un „gest umanitar excepțional„ și că operațiunea nu semnalează o schimbare a politicii țării, care refuză să primească refugiați sirieni pe teritoriul său.
 
„Căștile Albe” sunt o organizație care acționează în Siria și oferă asistență de urgență celor răniți în bombardamente sau prinși sub dărâmăturile clădirilor distruse. Presa a dezvăluit însă că a fost creată de serviciile secrete britanice, finanțată și antrenată de oamenii din MI6,  CIA și de unele regimuri din Golf. Are legături cu grupări afiliate rețelei Al Qaida, mulți dintre voluntari fiind racolați chiar din rândul acestor grupări.