Opt sute de sirieni, membri ai unei organizații civile și familiile acestora, au fost recent evacuați către Israel și apoi transferați în Iordania, a indicat duminică postul de radio militar israelian, transmite AFP.

Este pentru prima dată în războiul civil de șapte ani din Siria când Israelul permite evacuarea de sirieni prin teritoriul său. Operațiunea a avut loc la solicitarea SUA și a unor state europene, a precizat postul de radio israelian.

Membrii organizației de apărare civilă Căștile Albe erau amenințați de avansarea forțelor regimului lui Bashar Al-Assad în sudul Siriei, a mai menționat Israelul.

La rândul său, Iordania a indicat că sirienii evacuați au fost transferați către Canada, Germania și Marea Britanie.

Armata israeliană notează într-un comunicat că a fost vorba de un „gest umanitar excepțional„ și că operațiunea nu semnalează o schimbare a politicii țării, care refuză să primească refugiați sirieni pe teritoriul său.
 
„Căștile Albe” sunt o organizație care acționează în Siria și oferă asistență de urgență celor răniți în bombardamente sau prinși sub dărâmăturile clădirilor distruse. Presa a dezvăluit însă că a fost creată de serviciile secrete britanice, finanțată și antrenată de oamenii din MI6,  CIA și de unele regimuri din Golf. Are legături cu grupări afiliate rețelei Al Qaida, mulți dintre voluntari fiind racolați chiar din rândul acestor grupări. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews