În țara care în urmă cu peste 50 de ani era o infracțiune a te ruga, a-ți face semnul crucii sau a purta o cruciuliță la gât sau orice alt semn al credinței în Dumnezeu, renașterea ortodoxiei și a credinței reprezintă un eveniment demn de semnalat. 

Persecuțiile relgioase au devenit amintire pentru miile de  albanezi care au participat la slujba Învierii oficiată sâmbătă noapte de Arhiepiscopul Anastasie la Catedrala Învierea Domnului din Tirana, un edificiu-simbol pentru renașterea Ortodoxiei în Albania.

Prezența albanezilor de ordinul miilor la slujba pascală de anul acesta are în spate o istorie demnă de atenție, scrie basilica.ro.  Evenimentul a avut o dublă semnificație: albanezii au participat nu doar la hramul catedralei arhiepiscopale din capitala Albaniei, ci au sărbătorit și reaprinderea luminii Ortodoxiei în această țară și cei peste 25 de ani de libertate religioasă.

Numărul mare de credincioși reprezintă și un omagiu adus Arhiepiscopului Anastasie, al cărui nume este strâns legat de Înviere- Anastasis în limba greacă însemnând „înviere".

Părintele Anastasie este apreciat de întreaga lume ortodoxă pentru eforturile susținute în restaurarea sau reînvierea Bisericii Ortodoxe din Albania.

La sfârșitul anului 1967 regimul comunist din Albania interzicea prin decret orice exprimare religioasă, devenind astfel primul stat ateu din lume.

Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate în ateliere, depozite, cinematografe, cluburi sau chiar grajduri. Aproape toate mănăstirile au fost distruse sau folosite ca tabere militare.

Clericii au fost dispersați forțat. Proprietățile bisericești au fost confiscate, iar cea mai mică formă de exprimare a credinței – păstrarea icoanelor, a cărților religioase sau a altor simboluri – era aspru pedepsită.

Timp de 25 de ani nu s-a mai înregistrat nicio hirotonie clericală.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews