ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În țara care în urmă cu peste 50 de ani era o infracțiune a te ruga, a-ți face semnul crucii sau a purta o cruciuliță la gât sau orice alt semn al credinței în Dumnezeu, renașterea ortodoxiei și a credinței reprezintă un eveniment demn de semnalat. 

Persecuțiile relgioase au devenit amintire pentru miile de  albanezi care au participat la slujba Învierii oficiată sâmbătă noapte de Arhiepiscopul Anastasie la Catedrala Învierea Domnului din Tirana, un edificiu-simbol pentru renașterea Ortodoxiei în Albania.

Prezența albanezilor de ordinul miilor la slujba pascală de anul acesta are în spate o istorie demnă de atenție, scrie basilica.ro.  Evenimentul a avut o dublă semnificație: albanezii au participat nu doar la hramul catedralei arhiepiscopale din capitala Albaniei, ci au sărbătorit și reaprinderea luminii Ortodoxiei în această țară și cei peste 25 de ani de libertate religioasă.

Numărul mare de credincioși reprezintă și un omagiu adus Arhiepiscopului Anastasie, al cărui nume este strâns legat de Înviere- Anastasis în limba greacă însemnând „înviere".

Părintele Anastasie este apreciat de întreaga lume ortodoxă pentru eforturile susținute în restaurarea sau reînvierea Bisericii Ortodoxe din Albania.

La sfârșitul anului 1967 regimul comunist din Albania interzicea prin decret orice exprimare religioasă, devenind astfel primul stat ateu din lume.

Sute de biserici au fost demolate, iar altele au fost transformate în ateliere, depozite, cinematografe, cluburi sau chiar grajduri. Aproape toate mănăstirile au fost distruse sau folosite ca tabere militare.

Clericii au fost dispersați forțat. Proprietățile bisericești au fost confiscate, iar cea mai mică formă de exprimare a credinței – păstrarea icoanelor, a cărților religioase sau a altor simboluri – era aspru pedepsită.

Timp de 25 de ani nu s-a mai înregistrat nicio hirotonie clericală.