ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Washingtonul și Varșovia au început construirea unei baze ce face parte din sistemul antirachetă american în Europa.

Atât adjunctul secretarului american al apărării, Robert Work, cât și ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, au afirmat, la Redzikow, un sat din nordul Poloniei, că baza, similară celei de la Deveselu devenite joi oficial operațională, va avea un rol strict defensiv, urmând să servească la interceptarea rachetelor balistice care ar putea veni din Orientul Mijlociu, mai ales din Iran.

Dar, practic în același moment, președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că țara sa va lua măsuri pentru a face față ''amenințărilor'' reprezentate de desfășurarea unor elemente ale scutului antirachetă american. El a subliniat, totuși, că Rusia nu se va lansa într-o ''nouă cursă a înarmării'', dar va continua să își reînarmeze forțele armate și navale și va cheltui fondurile aprobate, într-o manieră care va ''confirma actualul echilibru strategic de forțe'', scrie Agerpres.

Baza militară Redzikowo, locul viitoarei baze americane, nu este în prezent decât un teren gol, dar el va găzdui 24 de rachete interceptoare de tip SM-3.

Situată la 250 km de enclava rusă Kaliningrad, baza urmează să devină operațională în 2018 și va fi echipată cu apărare antiaeriană, ceea ce riscă să fie perceput de către ruși drept un pas în plus către încercuirea teritoriului lor.

Work a subliniat, printre altele, că ''la momentul Summitului NATO de la Varșovia, din luna iulie, este de așteptat ca liderii Alianței să poată anunța capacitatea operațională inițială a sistemului de apărare al NATO contra rachetelor balistice''.

La ceremonia de la Redzikowo au participat, de asemenea, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și șeful diplomației poloneze Witold Waszczykowski.