ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cei mai vechi și mai mari furnizori independenți de uniforme școlare din Marea Britanie nu le va mai comercializa pentru băieți sau fete. În schimb, uniformele vor fi promovate ca „neutre de gen”,  eliminând până și ambalajul în care culoarea poate face o diferență de gen, scrie The Guardian.

Este vorba de Stevensons, compania care vinde uniforme din anul 1925 și asigură veșmintele școlare pentru mai bine de 500 de școli independente și de stat la nivel național, inclusiv colegiul Eton, școala de fete St Paul, corala școlii Catedrala Westminster, școala militară regală a Ducelui de York și școala Royal Ballet.

Șeful companiei a explicat de ce a fost luată această decizie:pentru a răspunde la ”îngrijorările” școlilor. „Am toată simpatia față de mișcarea pentru o uniformă școlară neutră de gen și suntem pe cale de a elimina toate referințele, directe și indirecte, la băieți și fete, în produsele pe care le vindem”, a declarat Mark Stevenson, directorul general al companiei lansate de bunicul său. „Dar când școlile ne sună pentru a discuta această problemă, prima mea întrebare este dacă propriile lor reguli impun uniforme neutre de gen. Noi vindem doar uniforme dictate de școlile respectiv  și, uneori, se dovedește că propriile lor orientări sunt în continuare specifice genului”, a adăugat șeful companiei.

Între timp, liberal-democrații au pregătit un proiect de lege prin care școlilor urmează să li ordone să permită copiilor să poarte uniforme neutre de gen. Layla Moran, purtătorul de cuvânt al formațiunii, cea care a depus proiectul de lege pe acest subiect în parlament, susține că actualele reguli  sunt „total depășite” și că „este timpul să construim o cultură a acceptării în școlile noastre”.
 
Școlile din Țara Galilor au adoptat deja o politică pe placul ideologiei gender, ceea ce înseamnă că nu pot aplica coduri vestimentare separate. Decizia a fost luată în 2018, când mai mulți părinți au susținut că politicile uniformei pentru băieți sau pentru fete sunt „prea stricte”.

Dar astfel de mișcări nu au fost binevenite peste tot: părinții și elevii școlii din Lewes, East Sussex, au organizat proteste în fața școlii, după ce pantalonii au devenit obligatorii pentru toți elevii.
 
În 2017, John Lewis, una dintre cele mai mari companii de retail din Marea Britanie, a lansat o gamă de haine pentru copii, „neutre” din punctul de vedere al genului, devenind primul retailer din Marea Britanie care elimină etichetele „băieți” și ”fete”.