În 2017, pentru prima dată, Societatea Umanistă scoțiană a căsătorit mai mulți oameni decât Biserica Scoției.  Conform unui studiu recent citat de The Guardian, 3,283 de cupluri s-au prezentat în fața „altarului umanist”, față de cele 3.166 de căsătorii celebrate în biserică. Același studiu arată că 59% dintre scoțieni sunt atei sau non-religioși, cifră care atinge și 69% dacă sunt luate în considerare și persoanele sub vârsta de 44 de ani.

Dar cum funcționează o căsătorie umanistă? Conform definiției date de un preot al Bisericii din Scoția, este „o formă de consumism care adesea folosește iconografia creștină", ​​dar golită de sens. Totul poate fi ales: de la locul în care se ține ceremonia (sunt recomandate pădurile sau plajele), până la muzică (Bob Dylan, Elvis și Beatles sunt cei mai populari), și la până la promisiunile „personalizate". făcute de cei doi soți.

NU religiei!

Scopul „ceremoniei de înaltă calitate”, pentru o sumă modestă de 410 lire sterline, pentru membrii înscriși în Societatea Umanistă, este acela de „a da pace”. Site-ul umaniștilor recomandă, de asemenea, celor care iși unesc umanist destinele să facă niște gesturi simbolice, cum ar fi „să bea din Quaich”, cupa scoțiană a prieteniei, două tipuri diferite de whisky. În plus, cei care se căsătoresc umanist sunt sfătuiți să nu aleagă citirea unor pasaje religioase la ceremonie,  având în vedere că „principiile umanismului sunt cele care duc către o viață bună și demnă de a fi ghidată de rațiune și compasiune, nu de religie sau superstiții”. Alegerea unor citate religioase ar fi, consideră cei organizatorii mariajelor,  „lipsită de respect față de ceea noi credem cu sinceritate".

Nunțile JEDI

Un alt tip de căsătorie care, oricât de ciudat ar părea, se oficiază frecvent în Scoția, este „nunta Jedi”. Când în anul 2013 a fost legalizată în Scoția căsătoria între homosexuali, a fost necesară modificarea definiției căsătoriei. Așa s-a ajuns ca, pe lângă căsătoriile civile și religioase, să fie creată o a treia categorie, numită „Belief Marriage”, care include și căsătoriile umaniste . Plus Jedi, o așa zisă „religie”, la care se declară că aparțin 14.000 de scoțieni. Asta a făcut ca, de atunci și până azi, zeci de scoțieni ai „religiei Jedi” să se căsătorească în legea lor, deși guvernul scoțian anunța la acea vreme că, în ciuda acestor deschideri și a modificării definiției căsătoriei, „reputația înaltă a căsătoriei nu va fi știrbită cu nimic”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews