ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 2017, pentru prima dată, Societatea Umanistă scoțiană a căsătorit mai mulți oameni decât Biserica Scoției.  Conform unui studiu recent citat de The Guardian, 3,283 de cupluri s-au prezentat în fața „altarului umanist”, față de cele 3.166 de căsătorii celebrate în biserică. Același studiu arată că 59% dintre scoțieni sunt atei sau non-religioși, cifră care atinge și 69% dacă sunt luate în considerare și persoanele sub vârsta de 44 de ani.

Dar cum funcționează o căsătorie umanistă? Conform definiției date de un preot al Bisericii din Scoția, este „o formă de consumism care adesea folosește iconografia creștină", ​​dar golită de sens. Totul poate fi ales: de la locul în care se ține ceremonia (sunt recomandate pădurile sau plajele), până la muzică (Bob Dylan, Elvis și Beatles sunt cei mai populari), și la până la promisiunile „personalizate". făcute de cei doi soți.

NU religiei!

Scopul „ceremoniei de înaltă calitate”, pentru o sumă modestă de 410 lire sterline, pentru membrii înscriși în Societatea Umanistă, este acela de „a da pace”. Site-ul umaniștilor recomandă, de asemenea, celor care iși unesc umanist destinele să facă niște gesturi simbolice, cum ar fi „să bea din Quaich”, cupa scoțiană a prieteniei, două tipuri diferite de whisky. În plus, cei care se căsătoresc umanist sunt sfătuiți să nu aleagă citirea unor pasaje religioase la ceremonie,  având în vedere că „principiile umanismului sunt cele care duc către o viață bună și demnă de a fi ghidată de rațiune și compasiune, nu de religie sau superstiții”. Alegerea unor citate religioase ar fi, consideră cei organizatorii mariajelor,  „lipsită de respect față de ceea noi credem cu sinceritate".

Nunțile JEDI

Un alt tip de căsătorie care, oricât de ciudat ar părea, se oficiază frecvent în Scoția, este „nunta Jedi”. Când în anul 2013 a fost legalizată în Scoția căsătoria între homosexuali, a fost necesară modificarea definiției căsătoriei. Așa s-a ajuns ca, pe lângă căsătoriile civile și religioase, să fie creată o a treia categorie, numită „Belief Marriage”, care include și căsătoriile umaniste . Plus Jedi, o așa zisă „religie”, la care se declară că aparțin 14.000 de scoțieni. Asta a făcut ca, de atunci și până azi, zeci de scoțieni ai „religiei Jedi” să se căsătorească în legea lor, deși guvernul scoțian anunța la acea vreme că, în ciuda acestor deschideri și a modificării definiției căsătoriei, „reputația înaltă a căsătoriei nu va fi știrbită cu nimic”.