ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Camera Deputaților din Spania a dat undă verde examinării textului juridic propus de Parlamentul Cataloniei cu privire la legalizarea eutanasiei. Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a votat împotrivă. Pentru au votat formatiunile de stânga și  cei de la Podemos.

Este o premieră în Spania, unde perspectiva legalizării unei astfel de proceduri continuă să întâmpine o puternică opoziție, scrie Il Giornale.


Spania se pregătește acum pentru o bătălie juridică foarte importantă. Deși țara a demarat de mult un proces de deschidere în chestiunile legate de drepturile civile, in cazul legalizării eutanasiei a existat mereu o opoziție puternică.

Deputații spanioli s-au pronunțat cu 173 de voturi pentru - în majoritate din partea formațiunilor de stânga - și 135 împotrivă - în cea mai mare parte venite de la aleșii de stânga - în favoarea examinării proiectului eutanasiei, inițiat de parlamentul regional al Cataloniei. Cei 32 de deputați ai partidului liberal Ciudadanos s-au abținut.

Proiectul legislativ propune scutirea de responsabilitate penală a celui care, „la solicitarea expresă și fără echivoc a unei persoane atinse de o boală gravă ducând inevitabil la deces sau de o patologie incurabilă generând suferințe fizice sau psihice grave”, provoacă moartea respectivei persoane „în pace și fără durere”.

În prezent, articolul 143 din Codul penal spaniol interzice inducerea decesului, iar pacienții care suferă de boli incurabile nu au de ales decât să refuze tratamentul, dacă vor să-și pună capăt suferinței.

Cel mai probabil, proiectul prezentat joi urmează să sufere modificări importante înainte de a fi supus la vot în plenul Camerei deputaților.