ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 decembrie, în catedrala Sfânta Sofia din Kiev a fost convocat un Sinod, numit unificator al Ortodoxiei din Ucraina, informează Cuvântul Ortodox.

La congres au participat 192 de delegați, reprezentând Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Kievului și Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei). Primele două structuri nu sunt recunoscute de lumea ortodoxă, chiar dacă recent, Patriarhul Constantinopolului a revocat decizia de afurisenie a liderilor celor două organizații.

Din partea structurii ce aparține de Patriarhia Moscovei au participat doar doi mitropoliți.

Alesul cu majoritatea absolută de voturi este mitropolitul Epifanie Dumenko de Periaslav și Biserica Albă (Belaia Țerkov), în etate de 39 de ani, născut în Transnistria (raionul Ivanov, regiunea Odesa), dar care a copilărit și s-a format în nordul Bucovinei (raionul Vijnița, și raionul Storojineț (satul Jadova Veche) din fostul județ Storojineț), după cum a anunțat Vlad Cubreacov. 

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a fost cel care, în cadrul evenimentului, a anunțat crearea „bisericii ortodoxe ucrainene autocefale”, și l-a prezentat pe noul primat drept „mitropolit al Kievului și al întregii Ucraine”. În plus, Poroșenko a afirmat că această zi este una a „independenței finale față de Rusia”. „Este o biserică ce nu se va mai ruga pentru armata rusă și pentru cei care ucid ucrainieni”, a zis șeful statului ucrainean.

Ce vor face românii din Ucraina în acest context? Jurnalistul Vlad Cubreacov scrie că acum, românii pot opta pentru revenirea în cadrul Bisericii Ortodoxe Române:

„În situația în care apele se vor separa în Ortodoxia din Ucraina conform criteriului etnic, autoritățile practic consimt anticipat ca și cele 127 de biserici ortodoxe românești din Ucraina să revină la sânul Bisericii Ortodoxe Române mame (Patriarhia Română), de care au ținut până la ocupația sovietică. Acum mingea este în terenul comunității românești din nordul Bucovinei.

De precizat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, fapt consemnat în Comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR din 9 aprilie 1992.
  
De asemenea, este necesar să reținem că Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe - Ismail), cu reședința actuală în municipiul Cahul, are drept de jurisdicție în partea basarabeană a euroregiunii româno-moldo-ucraineană Dunărea de Jos, iar Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu reședința în municipiul Bălți, are drept de jurisdicție în nordul istoric al Basarabiei, peste comunitățile care solicită benevol revenirea la sânul Mitropoliei Basarabiei, respectiv, al Patriarhiei Române”, a notat Cubreacov.