ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 18 aprilie a avut loc o întâlnire surprinzătoare a patru întâistătători de biserici ortodoxe autocefale. Patriarhii Teodor al Alexandriei, Ioan al Antiohiei și Teofil al Ierusalimului au fost invitați de Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului și s-au întâlnit în Cipru pentru a discuta problema gravă a schismei din Ucraina, care riscă să se întindă în toată Ortodoxia.

Întâlnirea este deosebit de importantă din trei puncte de vedere. 

Mai întâi, este una dintre foarte rarele sinaxe a patru întâistătători de biserici la care nu participă Patriarhul de Constantinopol. Nu a fost invitat pentru că implicarea sa în schisma din Ucraina deja afectează întreaga Ortodoxie.

În al doilea rând, sinaxa a cuprins primații celor mai vechi biserici autocefale în afară de Constantinopol, a căror cinste este deosebită în Biserica Ortodoxă. Cei trei patriarhi ocupă locurile 2, 3 și 4 în dipticile care arată ierarhia Ortodoxiei mondiale.

În al treilea rând, întâlnirea a fost considerată atât de importantă încât patriarhii Antiohiei și Ierusalimului au participat la ea deși din anul 2013 are loc un conflict serios între Patriarhia Antiohiei și Patriarhia Ierusalimului, care au întrerupt comuniunea una cu alta și nu au participat împreună la nicio întâlnire de atunci! Conflictul a fost declanșat de jurisdicția asupra Qatarului și nu a dat până înaintea acestei întâlniri niciun semn că se va stinge.

Întâlnirea a fost pregătită anterior și a fost programată cu câteva săptămâni în urmă, dar nu s-a putut desfășura atunci pentru că nu a fost putut participa Patriarhul de Ierusalim. 

Comunicatul emis după întâlnire arată că ea a fost o reușită și că va da un semnal foarte puternic Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului că intervenția sa în Ucraina a depășit limitele prerogativelor pe care bisericile ortodoxe autocefale i le recunosc, iar acestea nu vor asista nepăsătoare la ce se întâmplă.

Comunicatul a fost publicat pe site-ul Patriarhiei Antiohiei și vizează mai multe aspecte dificile cu care se confruntă Biserica Ortodoxă la nivel mondial astăzi: schisma din Ucraina și intervenția Constantinopolului, situația creștinilor din Orientul mijlociu, conflictul dintre Antiohia și Ierusalim.
Fără a detalia, în comunicat se exprimă poziția celor patru întâistătători față de situația din Ucraina, care nu susțin deloc acțiunile unilaterale ale Constantinopolului. 

Cei patru întâistătători „au confirmat angajamentul lor față de spiritul sfintelor canoane, adoptate de sinoadele Ecumenice, cu privire la toate aspectele legate de problemele religioase care privesc relațiile bilaterale dintre Biserici sau, în general, Biserica Ortodoxă”.

Canoanele Bisericii Ortodoxe nu prevăd un primat de tip papal pentru Patriarhul de Constantinopol, în virtutea căruia Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a intervenit în Ucraina, iar întâlnirea celor patru, fără invitarea acestuia, confirmă ea însăși libertatea de manifestare pe care Bisericile autocefale sunt conștiente că o au în tradiția ortodoxă.

Cei patru întâistătători au cerut Patriarhiei Constantinopolului și Patriarhiei Moscovei să lucreze pentru a „realiza unitatea euharistică”, o referire la faptul că, după intervenția Constantinopolului în Ucraina, Patriarhia Moscovei a rupt comuniunea cu Patriarhia Ecumenică, aceasta fiind prima extindere a schismei din Ucraina în Ortodoxia mondială.

Apoi, în comunicat, se cere ca ambele părți să conlucreze „pentru a proteja credincioșii și bisericile și mănăstirile împotriva atacurilor și a oricăror acte de violență, indiferent de proveniența lor și indiferent de cauzele și motivele care le provoacă”.

În primul rând este vizată Patriarhia de Constantinopol, care nu a făcut nimic pentru a împiedica atacarea zilnică a locașurilor de cult și preluarea lor forțată de structura schismatică, structură căreia Patriarhia Ecumenică i-a acordat autocefalie. 

Patriarhia de Constantinopol nu recunoaște că există o astfel de problemă, deși problema este de notorietate și i s-au adresat numeroase apeluri din Ucraina, dar și de alte biserici autocefale, să intervină la structura căreia i-a acordat autocefalie pentru a înceta răpirea de parohii. 

Și Patriarhia Moscovei a fost acuzată că nu a luat poziție publică față câteva cazuri punctuale de atitudini ostile pe care autoritățile civile din Crimeea, Donețk și Lugansk le-au avut față de clericii structurii autocefale din aceste regiuni.

Un alt paragraf care arată faptul că cei patru întâi-stătători sunt conștienți de pericolul schismei la nivelul întregii Ortodoxii și sunt hotărâți să conlucreze pentru a stopa extinderea conflictului: 
„În încheiere, după ce mai întâi au subliniat intenția și determinarea lor de a continua comunicarea și cooperarea aceasta pentru binele Bisericii, Întâistătătorii au atras atenția că deși pot exista păreri divergente în Ortodoxie, Biserica Ortodoxă rămâne unită și strălucitoare prin Capul ei, Domnul nostru Dumnezeu-Omul, continuând cursul ei mântuitor în lume.”.

Mai multe biserici autocefale, între care și Biserica Ortodoxă Română, iar dintre cei prezenți Biserica Antiohiei și Biserica Ciprului, au cerut Patriarhului Bartolomeu să convoace o sinaxă pan-ortodoxă pentru problema din Ucraina. Acesta nu a făcut-o, iar în răspunsul pe această temă către Patriarhul Ioan al Antiohiei a scris explicit că nu va convoca o sinaxă.

Întâlnirea de vineri arată că, în condițiile în care Patriarhia Constantinopolului nu conștientizează consecințele grave ale intervenției în Ucraina și refuză să ceară sfat și sprijin, mai multe biserici autocefale vor colabora și vor lua măsuri comune pentru a stopa extinderea schismei.

Astfel, sinaxa din Cipru este o lumină de Paști între norii amenințători ai schismei, venită într-un moment în care era necesară! 

Ea clarifică intențiile celor patru întâistătători, atât de importanți în Biserica Ortodoxă și vine în continuarea unor gesturi concrete de sprijin a Bisericii canonice din Ucraina, precum vizita Patriarhului Teodor al Alexandriei din septembrie 2018 în Ucraina și faptul că Patriarhul Ierusalimului a refuzat în repetate rânduri să se întâlnească și să slujească cu clericii schismatici din Ucraina, inclusiv după recunoașterea acestora de Patriarhia de Constantinopol.

Comunicatul s-a referit și la situația creștinilor din Orientul Mijlociu, arătând că de șase ani statele și centrele de putere ale lumii sunt nepăsătoare față de cei doi mitropoliți sirieni, Pavel Yazigi și Ioan Ibrahim, răpiți de ISIS.
De asemenea, o altă veste bună a sinaxei este că Patriarhii Ioan al Antiohiei și Teofil al Ierusalimului au discutat în privat și au exprimat nădejdea că vor depăși problema din Qatar și vor reface comuniunea euharistică.