ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Islanda a fost cea mai frumoaă echipă de la Campionatul European de fotbal din Franța. Din păcate, drumul nordicilor care au cucerit inimile tuturor la acest turneu final s-a oprit în sferturi.
 
Islanda  este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Are o populație de 325.671 de locuitori pe o suprafață de 103.000 km. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavík. 

Nu este prima oară însă când Islanda este în prim-plan. În 2008, după izbucnirea crizei financiare, cele mai mari bănci islandeze, Landesbanki, Kaupthing și Glitnir, s-au prăbușit. Spre deosebire de alte state din UE sau de America, islandezii n-au încercat niciodata să-și "salveze" băncile, acordîndu-le ajutoare financiare. Cele trei banci falimentare nu au fost recapitalizate. Toți creditorii, inclusiv cei străini, au fost expuși fără mila să suporte consecințele falimentului. Nu mai puțin de 26 de bancheri au ajuns după gratii.
 
Islanda este renumită în istorie prin faptul că nu are armată. Astfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germani.

În 2015, Islanda și-a retras candidatura la uniunea Europeană.

În Islanda se spune că locuințele nu se încuie, iar masinile sunt lăsate în parcare cu cheile în contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie.

În toata țara, plățile se fac numai cu carduri. Nici măcar vânzătorii de ziar nu acceptă numerar.
 
Pare greu de crezut, dar în Islanda nu vei găsi McDonald's. Gradul uriaș de impozitare și criza din 2009 i-au făcut pe americani să renunțe.