ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proteste violente au izbucnit într-unul dintre cele mai mari orașe ale Chinei: oamenii s-au săturat de nesfârșitele lockdown-uri impuse de autorități.

Cu toate că de doi ani și jumătate au impus aberanta politică „Zero Covid”, autoritățile chineze nu au reușit nici până azi să eradicheze boala.

Așa cum nu se poate eradica nici gripa sezonieră.

Provincia Guangdong, din sudul țării, care se învecinează cu Honh Kong, a anunțat marți o creștere cu 648 a numărului de infectări. Adică o nimica toată la o populație de 14 milioane, cât are provincia.

Creșterea numărului de infectări nu face altceva decât să înăsprească și mai mult restricțiile și așa draconice impuse de chinezi.

Cetățenii celui mai mare oraș din provincie, Guangzhou, par să nu mai suporte. În ciuda durității cu care forțele de ordine reacționează de obicei față de orice opoziție, oamenii disperați au ieșit în stradă.

Confruntați cu perspectiva ca întregul oraș să fie închis, ei au dărâmat barierele care trebuiau să îi oprească, au mărșăluit, au răsturnat mașini și au distrus centre de testare COVID.

Scenele de la Guangzhou care au început să circule pe rețelele de socializare și să fie preluate de agențiile internaționale de presă l-au pus într-o situație jenantă pe Xi Jinping, prezent la summit-ul G20 din Indonezia.


Proaspăt reales în fruntea Partidului Comunist Chinez, Xi a avut luni, chiar în ziua protestelor de stradă de acasă, o întâlnire surprinzător de armonioasă și zâmbitoare cu Biden.

Atât Biden cât și alți lideri occidentali i-au făcut curte lui Xi, încercând să slăbească legătura cu Putin.

La rândul său, Xi a adoptat figura unui lider bonom, doritor de pace. Doar că imaginile de acasă l-au dat de gol.

Colac peste pupăză, un episod jenant a venit să strice și armonia întâlnirii cu Biden.

O ziaristă americană de la ABC care a dorit să îi pună lui Xi Jinping o întrebare despre modul în care China respectă drepturile omului a fost bruscată și dată cu forța afară din sală de către oamenii de ordine chinezi.