ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Europa se uită la televizor și chibițează pe tema refugiați/imigranți, în Israel tocmai a trecut a treia zi de violențe pe Muntele Templului.
 
Marți s-a consumat a treia zi de violențe israeliano-arabe pe Muntele Templului din Ierusalim, unul din cele mai sfinte locuri ale religiilor iudaice și respectiv, islamice, informează The Jerusalem Post.

Marți, cinci polițiști israelieni au fost răniți după ce tineri arabi au aruncat cu pietre, petarde și bombe artizanale. De cealaltă parte, 26 de palestinieni au fost răniți.

Totul a început după ce, săptămâna trecută, Ministerul Apărării de la Tel Aviv a decis să scoată în afara legii două grupări islamiste. Murabitun, o grupare formată din bărbați și Murabatat, o grupare formată din femei, se strângeau pe situl Muntelui pentru a-i hărțui pe vizitatorii non-islamici.

"Scopul celor de la Murabitun și Murabatat este să submineze suveranitatea Israelului asupra Templului Muntelui, să schimbe realitatea acordurilor existente și să împiedice libertatea religioasă", a afirmat Ministerul Apărării din Israel, într-un comunicat de presă, citat de The Jerusalem Post.

Autoritatea Palestianiană a reacționat violent și condamnat Israelul pentru că impune restricții credincioșilor islamici.

Mai mult, gruparea Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a decretat ziua de vineri ca "Ziua Furiei" , iar autoritățile din Israel se așteaptă la alte violențe. Ca răspuns, armata israeliană a instalat sistemul de interceptare a rachetelor denumit Domul de Fier, în sudul țării.

Muntele Templului este situat în Ierusalimul vechi și are o altitudine de 743 de metri. În vârf există o esplanadă de 14 hectare, care găzduiește trei situri religioase: Moscheea al-Aqsa, Domul Pietrei și Domul Lanțului. De-asemenea, esplanada a găzduit Primul și al Doilea Templu al Ierusalimului. Platforma Muntelui Templului este înconjurată de ziduri de susținere, dintre care cel mai vestit este Zidul de apus sau Zidul Plângerii.

Muntele Templului este locul cel mai sacru al religiei iudaice și al poporului evreu și locul sfânt al treilea ca însemnătate al Islamului sunit.

Deși Muntele este parte a Ierusalimului vechi care este controlat de Israel din 1967, atât evreii și cât palestinienii își dispută suveranitatea. Practic, zona efectivă asupra templului este sub suveranitate islamică, în timp ce poliția israeliană supraveghează ca non-musulmanii să nu intre decât după anumite ore. Non-musulmanii nu au voie să intre în moschei.