ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Marele Război a schimbat Europa pentru totdeauna, iar pandemia COVID-19 pare să schimbe modul în care popoarele europene se văd pe ele însele”, spune politicianul și analistul politic Pat Buchanan într-un comentariu pe blogul său.
 
Pe care   îl reproducem integral.

„Lămpile se sting în toată Europa, nu le vom mai vedea aprinse în timpul vieții noastre”, spunea secretarul de externe Sir Edward Gray unui prieten, în ajunul intrării Marii Britanii în Primul Război Mondial. Observând de departe că pandemia de coronavirus face ravagii pe Vechiul Continent, cuvintele lui Grey revin acum în minte. Și cum Marele Război a schimbat Europa pentru totdeauna, pandemia COVID-19 pare să schimbe modul în care se văd popoarele europene.

„Toți pentru unul și unul pentru toți!” Acestea au fost cuvintele prin care „Cei trei muschetari” ai lui Alexandre Dumas și-au trăit viața. Acesta a fost idealul pe baza căruia au fost construite UE și NATO. Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acordul Schengen, prin care cetățenii Europei sunt la fel de liberi să călătorească prin țările continentului lor, precum americanii să călătorească din Maryland în Virginia, își are rădăcinile în acest ideal. Totuși, dintr-odată, totul pare să țină de ziua de ieri. Modul în care statele UE reacționează la criza coronavirusului readuce în memorie o altă expresie franceză, „Sauve qui peut”, a cărei traducere este „Se salvează cine poate”. 

New York Times a descris astfel noua realitate într-un comentariu publicat duminică, „Europa se blochează și se confruntă cu criza răspândirii virusului”. The Times a scris:„În timp ce unii lideri europeni, precum președintele Emmanuel Macron, au solicitat intensificarea cooperării între națiuni, alții încearcă să își închidă țările. „Din Danemarca până în Slovacia, guvernele au intrat într-un mod agresiv de combatere a virusului prin închiderea frontierei. Criticând o serie de țări care ascultă apelul tribalismului și naționalismului, Times se lamentează: „Astăzi, europenii ridică granițe între țări, în interiorul orașelor și cartierelor lor, în jurul caselor lor - pentru a se proteja de vecinii lor, chiar și de propriii nepoți”. „Confruntându-se cu un virus care nu cunoaște granițe, această Europă modernă fără frontiere le construiește acum peste tot”.

În câteva zile, Europa frontierelor deschise a devenit istorie.
 
„Pe măsură ce pandemia se răspândește din Italia în Spania, Franța și Germania, există tot mai mult nevoia aplicării de metode dure, chiar autoritare, multe dintre ele inspirate chiar din China.

Europa a fost terifiată de Italia. Dintr-odată, multe dintre țările continentului încearcă să se închidă, să se protejeze pe ele însele și pe cetățenii lor. Ideea solidarității europene și a unei Europe fără granițe, în care cetățenii sunt liberi să călătorească și să muncească, pare foarte departe.

Italia, cea mai lovită țară după China, este blocată. Germania își închide granițele cu Austria, Danemarca, Franța, Luxemburg și Elveția. Republica Cehă, Cipru, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia au anunțat că vor închide granițele tuturor străinilor. Președintele Donald Trump și-a extins interdicția de călătorie în și dinspre Europa pentru a include doi dintre cei mai vechi prieteni ai Americii, Marea Britanie și Irlanda.

Slovenia și-a închis granița cu Italia. Norvegia este blocată. Călătorii străini care ajung în Norvegia riscă o carantină obligatorie de 14 zile, indiferent de starea lor de sănătate.
Premierul Justin Trudeau a anunțat că și Canada restricționează intrarea tuturor celor care nu sunt cetățeni sau rezidenți permanenți. Singurele excepții sunt echipajele aeriene, diplomații și, „în acest moment”, cetățenii americani.

Asistăm așadar la ciocnirea pretențiilor naturii umane și ale ideologiei.

De-a lungul istoriei, majoritatea oamenilor au pus atașamentul față de familie, trib, credință, țară, rasă și națiune peste pretențiile ideologiei liberale.

Dar, în timp ce toți cetățenii pot avea același drept dat de Dumnezeu la viață și dreptul constituțional la „protecție în fața legilor”, toți oamenii nu au drepturi egale în fața slăbiciunilor sau preocupărilor noastre.

Închiderea granițelor este o lovitură grea împotriva liberalismului care se presupune că își are rădăcinile în păcatul xenofobiei. Dar ceea ce spun guvernele din Europa prin închiderea granițelor, ceea ce spun americanii prin interzicerea călătoriilor din Europa, este că, în timp ce toți oamenii pot fi egali din naștere, întotdeauna pe primul plan se vor afla popoarele.

Când vine o criză, fie că este un război în care supraviețuirea națiunii este în joc sau o epidemie în care sănătatea și supraviețuirea oamenilor noștri sunt în joc, avem grijă în primul rând de noi, ca națiune. Aceasta este natura umană. Acesta este modul în care funcționează lumea”.