ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un incendiu a izbucnit în zona de excludere din jurul centralei accidentale de la Cernobîl. Kievul dă asigurări că nu s-a detectat vreo creștere periculoasă a nivelului radiațiilor.


 ”Nicio agravare a nivelului radioactivității nu a avut loc în zona de excludere și nici în teritoriile adiacente”, a anunțat administrația zonei, citată de AFP.

Pentru stingerea flăcărilor au fost mobilizați circa 130 de pompieri, două avioane și un elicopter.

Incendiul s-a propagat până la mai puțin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, apoi s-a extins la o zonă împădurită.

Reactorul numărul 4 al centralei sovietice de la Cernobîl, situată la circa o sută de kilometri nord de Kiev, a explodat în 1986 în timpul unui test de securitate, devenind cel mai grav accident nuclear din istorie. Elemente radioactive eliminate de reactor au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici sovietice. Zona din jurul centralei, pe o rază de 30 de kilometri, nu este nici acum locuită de oameni.

Alte trei reactoare ale centralei de la Cernobîl au continuat să producă electricitate până la închiderea definitivă a centralei, în decembrie 2000.