ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile sanitare din Franța au sfătuit părinții care trăiesc în centrul Parisului, si care au copii mici, dar și femeile însărcinate, să-și testeze nivelul de plumb din sânge, după ce un nivel anormal de ridicat a fost detectat la un copil de 7 ani din zonă, cel mai probabil cauzat de incendiul de la Catedrala Notre-Dame, scrie site-ul The Local.fr.

Incendiul care luna treciută a devastat catedrala Notre-Dame din Paris a generat particule care s-au depus în cantități potențial periculoase în zonele din jurul bisericii, unde trăiesc mulți parizieni, au declarat luni oficialii francezi. 

De atunci, au fost detectate niveluri anormal de mari de particule de plumb la un copil care locuiește în Ile de la Cité, unde se află catedrala Notre-Dame, iar familiile cu copii mici, precum și femeile însărcinate din zonă au fost îndemnate de autoritățile sanitare să vină să-și facă teste.
 
Autoritatea sanitară regională responsabilă de monitorizarea consecințelor depunerii unor cantități mari de plumb după incendiul de la Notre-Dame a declanșat o „anchetă de mediu" pentru a identifica ce a provocat nivelul ridicat de plumb în sângele copilului și a verifica dacă nu este legat de alți factori.

Peste 500 de tone de plumb din acoperișul și turla catedralei s-au topit în timpul incendiului, ceea ce înseamnă că există riscul ca substanțele toxice emanate atunci să fi contaminat zonele din apropierea catedralei.

La o săptămână de la incendiu, autoritățile pariziene declarau că amenințarea expunerii la plumb este „foarte localizată”, dar îi sfătuiau pe cei care locuiesc în apropiere să șteargă suprafețele prăfuite cu șervețele umede, drept măsură de precauție.