ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 20 de democrați din Congresul Statelor Unite au anunțat că vor boicota ceremonia de învestire a președintelui ales al SUA, Donald Trump, informează Fox News. Decizia vine în contextul ultimelor dezvăluiri privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și criticile lui Donald Trump la adresa lui John Lewis, lider al drepturilor civile din SUA. 

Lewis a afirmat zilele trecute că nu îl consideră pe președintele ales al SUA "un președinte legitim" și a dat vina pe Rusia, care a comis atacuri cibernetice în campanie, pentru a-l ajuta pe Trump să devină președinte.

"Cred că rușii au participat la sprijinirea acestui om ca să fie ales. Și au contribuit la distrugerea candidaturii lui Hillary Clinton", a spus Lewis.

Trump i-a replicat, pe Twitter, că ar trebui să se concentreze mai mult pe districtul pe care îl reprezinză în Congres, decât să se lamenteze despre aceste alegeri.

Și alți membri ai Congresului au precizat că vor protesta la Washington DC și în regiunile pe care le reprezintă.

Vineri, pe 20 ianuarie, va fi instalat oficial la Casa Albă cel de-al 45-lea președinte al SUA, Donald Trump. În cultura americană, această zi trebuie să fie una a unității naționale. Totuși, se pare că participarea populației la ceremonie va fi modestă. Și lista celebrităților care vin la evenimentele de pe Dealul Capitoliului va fi mică. Bugetul rezultat din donații pentru ceremoniile de inaugurare va fi mai mare la Donald Trump, 90 de milioane, față de 55 de milioane la inaugurarea primului mandat al lui Barack Obama. Piesa de rezistență de la ceremonia din Capitoliu după depunerea jurământului trebuie să fie, desigur, discursul președintelui. Donald Trump, conform publicației „Washington Post” a spus că la baza discursului său vor sta stilul lui Reagan și articularea marilor ambiții naționale, care era specifică lui Kennedy. 
 
După ceremonie, Congresul va fi gazda unui dejun oficial oferit președintelui Trump și vicepreședintelui Pence, după care vor avea loc procesiunea și parada. Președintele Trump și prima doamnă, Melania, vor fi escortați de la Capitoliu la Casa Albă pe Pennsylvania Avenue de 8.000 de participanți la paradă, inclusiv de tinere formații muzicale și de grupuri de veterani. Potrivit unei îndelungi tradiții, președintele în exercițiu Barack Obama l-a invitat pe președintele ales Donald Trump la Casa Albă înaintea ceremoniilor.  Obama și prima doamnă Michelle îi vor însoți apoi la Capitoliu pe Donald Trump și Melania Trump.