În Avignon, școlile publice vor fi redenumite? Întrebarea și-o pune site-ul francez Vaucluse-Matin, care, parafrazand celebra sintagmă „Noblesse oblige”, titrează „Secularismul obligă”.

Conform sursei citate, primarul socialist al orașului Avignon vrea să redenumească școli care poartă numele unor sfinți, pentru că sunt „prea creștine”. Pentru început, au fost luate în vizor scoala Saint-Roch (Sfântul Rocco),  și școala Saint-Jean(Sfântul Ioan). Le-ar putea urma școlile care poartă numele Sfântului Gabriel, Sfântului Ruf și al Sfintei Ecaterina.

Cécile Helle, primarul socialist, își apără decizia, deși un oficial dintr-un district al orașului a tunat la auzul veștii: „Se propune schimbarea numelui anumitor școli astfel încât să corespundă mai mult unor aspirații ale momentului. Un sfânt mai reprezintă ceva în acest oraș multicultural? Ne putem imagina totuși că acest adept al multiculturalismului a trebuit să citească un raport oficial, scris de un "think tank" și intitulat "Laïcité et République moderne", preluat în 2015 de Manuel Valls, fostul prim-ministru.”

Franța nu este la prima acțiune de extremism secularist. Anul trecut, în octombrie, Consiliul de Stat a ordonat înlăturarea crucii de pe o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea pe motiv că ar încălca laicitatea statului, cuvântul „Crăciun” a dispărut în orașele Nantes și Poitiers iar evenimentele legate de Crăciun au fost redenumite „piețe și festivaluri ale orașului” pentru a „nu deranja alte religii”. Același Consiliu de Stat a decis să interzică expunerea scenelor care descriu Nașterea Domnului (în franceză „creches”) în clădirile publice, cu excepția „circumstanțelor speciale care ar arăta valoarea culturală, artistică sau festivă a inițiativei”.
 
Sub securea laicității a căzut  și  Crucea de pe imaginile catedralei Sacré-Cœur,  Regia Autonomă de Transport a Parisului considerând că trebuie îndepărtată de pe noile ecrane ale cabinelor funicularului ce transportă în Montmartre milioane de turiști din întreaga lume.
 
Printre victimele multiculturalismului s-a numărat și un profesor francez care a fost suspendat de conducerea școlii primare la care preda pentru că a încălcat „principiul laicității statului” când le-a citit elevilor  pasaje din Sfânta Scriptură.

 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews