Congresul american își va schimba regulamentul intern pentru a autoriza purtarea vălului islamic, la inițiativa uneia din primele două musulmane alese în legislativul federal în urma scrutinului din 6 noiembrie, transmit AFP și CNN preluate de Agerpres.
 
Modificarea ar urma să fie aprobată în ianuarie de Camera Reprezentanților, unde democrații au obținut majoritatea în urma alegerilor parțiale din noiembrie. 

Propunerea de amendare a regulamentului în sensul permiterii acoperămintelor religioase a fost inițiată de Ilhan Omar - o refugiată somaleză aleasă din partea democraților -, împreună cu lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu reprezentantul democrat Jim McGovern. 

Ilhan Omar a participat la rescrierea regulamentului intern care le interzice de 181 de ani congresmenilor să aibă 'capul acoperit' în incintă. Noua versiune va autoriza excepțiile din motive religioase, urmând să se aplice pentru vălul islamic, kippa evreiască sau turbanul sikh. 

'Nimeni altcineva decât mine nu îmi pune un văl pe cap. Este alegerea mea - una protejată de primul amendament' din Constituție, a explicat sâmbătă Ilhan Omar pe Twitter. 'Și aceasta nu este singura interdicție pe care vreau s-o elimin', a indicat Ilhan Omar, aleasă să reprezinte statul Minnesota. 

Consiliul relațiilor americano-islamice a declarat luni că susține propunerea care 'scoate la iveală o politică anacronică și pune Camera Reprezentanților în conformitate cu Constituția și cu protecția libertății religioase'. 

Un număr record de femei și de persoane din rândul minorităților - hispanică, afro-americană, amerindiană și LGBTQ - vor face parte din Congresul care se va reuni la începutul lui ianuarie. 

Democratul Jim McGovern, care urmează să prezideze comisia responsabilă cu votarea noului regulament interior, a declarat că această schimbare reflectă diversitatea Congresului. Regulamentul 'va stipula că nicio restricție nu trebuie să împiedice un membru (al Congresului), din cauza religiei sale, să-și facă munca pentru care a fost ales', a afirmat el.

 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews