ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cetățenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23-26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituții ale UE în cursul acestui an, transmite Reuters.

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii și olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai.

Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat. Nu este așteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunțate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.

Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia și Malta. În Republica Cehă votul se va desfășura în două zile, vineri și sâmbătă.

În conformitate cu practicile naționale, celelalte 21 de state membre vor vota duminică, 26 mai. De la ora 16:00 GMT vor fi publicate exit-poll-uri și rezultate preliminare din Germania, cea mai mare țară din Uniunea Europeană. Franța, a doua ca mărime, va urma la 18:00 GMT.

Tot începând de la 18:00 GMT, Parlamentul European va trebui să publice, pe baza sondajelor efectuate la ieșirea de la vot, primele proiecții ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024, iar după ce votul se va încheia în Italia, la 21:00 GMT, autoritățile naționale din cele 28 de state membre vor putea anunța rezultatele.
 
Cel mai dezbătut subiect, pe lângă cel al destinului Regatului Unit, care va trimite 73 de deputați în Europa, ce vor trebui să demisioneze câteva luni mai târziu, odată ce Brexit va fi implementat, este cel al creșterii neașteptate a sprijinului pentru partidele suveraniste și  conservatoare. Lideri precum Matteo Salvini, Marine Le Pen, Viktor Orbàn,  au promis reciproc, militand din grupuri politice diferite, că vor schimba fața Europei, reducând puterea grupurilor bancare și economice în avantajul intereselor naționale.