ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) a pierdut alegerile locale din Istanbul, pentru a doua oară consecutiv anul acesta, într-un mod categoric, relatează Al Jazeera Presa comentează faptul că acest eșec ar putea marca începutul sfârșitului președintelui Turciei.

Cu aproape toate voturile numărate, Ekrem Imamoglu (candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP) - de opoziție), a obținut 54% din voturi, în timp ce Binali Yildirim (candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) - din care provine Recep Erdoğan) a obținut 45%.

Scrutinul de duminică a fost, de fapt, o repetare a alegerilor locale din Istanbul, după ce o decizie a Curții Supreme turce a decis anularea rezultatelor înregistrate în lună martie.

Pe listele electorale au figurat numai puțin de 32 de candidați (printre care și 17 independenți), însă cu șanse reale erau cotați doar doi: candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) și cel al Partidului Republican al Poporului (CHP).
La votul din lună martie - cel anulat - candidatul Opoziției a câștigat alegerile cu 48,8% din voturi. În timp ce candidatul Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP) a obținut 48,55% din voturi. Și atunci, tot Ekrem Imamoglu și Binali Yildirim s-au confruntat.

Ulterior înfrângerii, Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) a emis acuzații de „fraudă” și a contestat rezultatul votului la Curtea Supremă, care a decis anularea lui și reorganizarea alegerilor pe data de 23 mai. Pentru a justifica necesitatea reorganizării alegerilor, Recep Erdoğan nu a prezentat niciun motiv, singura justificare fiind faptul că rezultatul a fost foarte strâns.

Ulterior deciziei, Opoziția a acuzat Curtea Supremă de faptul că ar fi fost influențată politic și a caracterizat decizia drept „dictatură”.