ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:30 Depunerea jurământului a fost urmată de ropote intense de aplauze. Președintele Donald Trump și-a început discursul istoric de la ceremonia de învestire, adresându-se „oamenilor din întreaga lume” și mulțumind celor care l-au adus până la Casa Albă.

„Noi suntem cetățenii Americii. Noi suntem acum uniți într-un uriaș efort național pentru a ne reconstrui țara și a respecta promisiunile pentru oamenii ei. Împreună, noi vom determina calea pe care o va lua America și întreaga lume pentru mulți ani care urmează”, a declarat cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite de pe scările Capitoliului.

 De asemenea, noul lider american a menționat că această zi va fi amintită în istorie ca ziua în care oamenii au preluat din nou puterea.

„Bărbații și femeile acestei națiuni nu vor mai fi niciodată uitați. Toată lumea vă ascultă acum. Vom căuta prietenia tuturor țărilor lumii. Nu vrem să ne impunem modul de viață nimănui, ci să îl facem să strălucească. Vom uni lumea civilizată împotriva terorismului islamist. Ne vom redescoperi loialitatea față de noi. Când îți deschizi inima, nu e loc de prejudecăți. Când America e unită, e de neoprit. Suntem și vom fi protejați, de militari, de forțele de ordine și mai ales de Dumnezeu. Timpul vorbelor goale a trecut, e vremea pentru acțiune. Nu vom eșua. Țara noastră va prospera din nou. Nu veți mai fi ignorați vreodată. Vocile și visurile voastre vor defini destinul american. Împreuna vom face America puternică din nou, măreață din nou", a precizat Donald Trump. 
 

Președintele i-a mulțumit fostului lider democrat care a asigurat un transfer pașnic al puterii la Casa Albă.

„Timp de prea mulți ani, un grup mic din capitala țării a cules roadele guvernării, în timp ce poporul a plătit prețul. Washingtonul a înflorit, dar poporul nu s-a bucurat de o parte a bogăției. Politicienii au prosperat, dar locurile de muncă au fost desființate, iar fabricile au fost închise. Sistemul s-a protejat pe el, dar nu pe cetățenii țării noastre. Victoriile lor nu au fost victoriile voastre, triumfurile lor nu au fost triumfurile voastre și în timp ce ei au sărbătorit în capitala țării noastre, familiile sărace de pe tot teritoriul nostru nu au avut motive să sărbătorească”, a declarat Trump în ropotele de aplauze care au umplut curtea Capitoliului din Washington.

Însă, miliardraul republican devenit președinte a promis că această colectare a bogăției se va încheia la Washington.

”Toate acestea se vor schimba, începând de aici și acum, pentru că acest moment este momentul vostru, vă aparține vouă. Le aparține tuturor celor strânși aici, acum, și tuturor celor care privesc în toată America. Aceasta este ziua voastră, aceasta este sărbătoarea voastră, iar aceasta - Statele Unite ale Americii - este țara voastră. Ceea ce contează cu adevărat nu este ce partid controlează Guvernul nostru, ci dacă Guvernul nostru este controlat de popor”, a precizat Trump.

Discursul lui Donald Trump a durat 16 minute, pe platforma Capitoliului.

 
 
 
ACTUALIZARE 19:00 Donald Trump a depus jurământul și este, oficial, al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Jurământul: „Eu, Donald Trump, jur solemn să îndeplinesc cu bună credință funcția de președinte al Statelor Unite și să fac tot ce îmi stă în putință să păstrez, să protejez și să apăr Constituția Statelor Unite. Așa să-mi ajute Dumnezeu”. 
 
 
 
 
ACTUALIZARE La scurt timp după izbucnirea violențelor, familiile Obama și Trump au părăsit Casa Albă și se îndreaptă spre Capitoliu, pentru a asista la depunerea jurământului de către cel de-al 45-lea președinte al SUA.

Zeci de mii de membri ai forțelor de ordine sunt scoși pe străzi, mai ales că 250.000 de oameni vor protesta în oraș față de învestirea lui Donald Trump.

ACTUALIZARE Câteva sute de protestatari anti-Trump, în mare majoritate tineri cu fețele acoperite de cagule sau fulare, au provocat violențe. Sunt înarmați cu bare de metal și au spart vitrinele mai multor magazine și localuri. Forțele de ordine au intervenit în forță ca să-i împiedice să ajungă în zona în care au loc evenimentele prilejuite de preluarea mandatului de președinte de către Donald Trump.
 
 
Știre inițială
 
Contestat, adulat, înjurat, aplaudat, Donald Trump va fi, de astăzi, 20 ianuarie, noul președinte al SUA, învestirea sa fiind considerată de mulți  începutul unei noi ere. Până și cotdianul Washington Post, care nu l-a tratat deloc cu vorbe frumoase pe Trump, recunoaște că venirea lui Trump va aduce o schimbare. Că ar putea fi ca un buldozer.

Trump promite că va schimba totul. Că nu vor mai fi tentative de înlăturare de la putere a unor guverne legitime, dar care nu sunt pe placul SUA, și că prioritatea va fi lupta impotriva terorismului inetanțional. Dar și că legăturile cu Rusia nu vor mai fi caracterizate de tensiuni și declarații belicoase. 

Peste 900 de mii de persoane sunt așteptate vineri la Washington, la ceremonia de învestire a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite - Donald Trump.  Ca un semn al controverselor legate de numele lui Trump, ceremonia de învestire va fi marcată de un număr fără precedent de proteste - în Washington, unde au fost anunțate câteva zeci, dar și în alte orașe din Statele Unite, între care Boston și Los Angeles. 

 
Două Biblii

Potrivit The New York Times, ziua de vineri, 20 ianuarie, începe cu un mic dejun la casa de oaspeți a președintelui, unde familia Trump își invită câțiva apropiați. La 15:30, ora României, Trump ia parte la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeți.O oră mai târziu, președintele ales și președintele în exercițiu, împreună cu soțiile lor, se întâlnesc la Casa Albă, de unde vor parcurge împreună traseul către Capitoliu.

Ceremonia de învestire începe la 19:00, ora României. Vor lua cuvântul lideri religioși apropiați de Trump și senatorul de Missouri, Roy Blunt, care este și președintele comitetului pentru învestire. Discursurile vor fi urmate de recitaluri muzicale.

Depunerea jurământului și discursul inaugural au loc după aproximativ jumătate de oră. Trump va fi învestit de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, John G. Roberts. La ceremonie vor fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln și cea pe care Trump o are încă din copilărie. 

Obama, ultimul bal

Odată ce Trump devine președinte în exercițiu, Barack și Michelle Obama își iau rămas bun și părăsesc locul unde a avut loc învestirea. Pentru noul președinte urmează un prânz la care sunt invitați membrii administrației sale, precum și prieteni apropiați, apoi trecerea în revistă a forțelor armate, care va avea loc la Capitoliu.

Donald Trump și Mike Pence vor lua parte apoi la parada inaugurală de pe celebra Pennsylvania Avenue. Festivitățile din ziua învestirii se încheie cu balul inaugural, programat să înceapă la 04:00, ora României.
 

Potrivit New York Times, vor fi, de fapt, două baluri inaugurale ce vor avea loc la etaje diferite ale centrului Walter E. Washington. În paralel se va desfășura un bal dedicat membrilor forțelor armate. Trump va veni la fiecare dintre cele trei petreceri și va susține, de fiecare dată, un discurs.

Ce va face în primele zile

Viitorul președinte american, Donald Trump, este așteptat să emită, în primele zile după instalarea sa vineri în funcție, o serie de ordine executive prin care să-și promoveze prioritățile-cheie și să anuleze unele din politicile predecesorului său, Barack Obama, notează Reuters.
 

Potrivit câtorva apropiați ai echipei de tranziție a lui Trump, consilierii i-au recomandat acestuia să adopte, în primele zile după instalarea la Casa Albă, câteva măsuri de limitare a imigrației în Statele Unite.

Este probabil că Trump va încerca să revoce ordinul executiv emis de Obama și cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), ce le permite persoanelor sosite ilegal în SUA ca minori să rămână în țară în baza unei autorizații pe doi ani, pentru a munci sau urma un colegiu.

Este de așteptat ca noul lider de la Casa Albă să lase să expire autorizațiile acordate unui număr de peste 700.000 de oameni, în baza DACA, mai degrabă decât să le revoce imediat sau să ordone deportarea acestor persoane, spun sursele.
Una din primele măsuri ale lui Barack Obama ca președinte, în 2009, a fost semnarea a trei ordine executive privind începerea închiderii centrului de detenție de la baza navală americană de la Guantanamo, Cuba, și interzicerea 'tehnicilor de interogare întărite', printre care simularea înecului.

La scurt timp după alegerea sa, Donald Trump a declarat că 'vom păstra deschis' acest centru și 'îl vom umple cu tipi răi', ceea ce indică drept foarte probabilă abrogarea măsurilor predecesorului său.
 
Președintele Obama a emis mai multe ordine referitoare la contractori federali, decizii pe care este previzibil că Trump le va reexamina sau invalida. Unul dintre ele a majorat salariul federal minim pentru angajații contractorilor federali la 10,10 dolari/oră începând din 2015. Altă măsură le cere tuturor contractorilor federali să le acorde angajaților lor, la nevoie, concedii medicale plătite.

Un ordin executiv semnat de Obama, prin care contractori federali sunt obligați să facă publice încălcările legislației muncii și agențiile federale primesc instrucțiuni despre cum să acționeze în astfel de cazuri, este contestat de companii și ar putea fi abrogat de Trump.

În cele două mandate, Barack Obama a emis zeci de ordine executive cu privire la politici în domeniul schimbărilor climatice și al energiilor regenerabile, ordine pe care succesorul său poate încerca să le anuleze.

Obama a finalizat în 2015 Planul privind energiile regenerabile, de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale centralelor energetice. Planul este atacat în prezent în instanțe federale, dar ar putea fi invalidat printr-un ordin executiv al lui Trump.

Noul președinte ar putea, de asemenea, să anuleze un ordin al lui Obama prin care agențiile guvernamentale sunt obligate să reducă până în 2025 emisiile de CO2 cu 40% față de nivelul anului 2008.