ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal turc a condamnat miercuri la închisoare pe viață 34 de persoane găsite vinovate pentru tentativă de asasinare a președintelui Recep Tayyip Erdogan în timpul puciului eșuat din 15 iulie 2016.

Procesul are loc la tribunalul din Mugla, oraș situat în sud-vestul Turciei. Printre cei condamnați miercuri se află fostul general de brigadă Gokhan Sahin Sonmezates, acuzat că a făcut parte din junta care a încercat să răstoarne regimul Erdogan.

Un fost militar a fost acuzat în acest caz.

Acesta este cel mai important dintre procesele deschise în Turcia după tentativa de lovitură de stat, soldată cu circa 250 de morți.

În noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, în timp ce puciștii încercau să preia controlul asupra centrelor de putere de la Ankara și Istanbul, un comando de soldați puciști a luat cu asalt hotelul unde Erdogan își petrecea vacanța alături de familie, în stațiunea Marmaris (sud-vest).

Șeful statului turc plecase cu puțin timp înainte de sosirea militarilor puciști, potrivit declarațiilor lui Erdogan. Doi polițiști care asigurau protecția președintelui turc și au rămas la hotel au fost uciși în schimbul de focuri cu puciștii.

În cadrul acestui proces, predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăiește în exil în SUA de la sfârșitul anilor '90, a fost judecat în absență.

După tentativa de puci, autoritățile turce au lansat o amplă campanie de represalii, fiind vizați presupușii susținători ai lui Gülen. Începând din iulie 2016, circa 50.000 de persoane au fost arestate și 140.000 concediate sau suspendate în cadrul acestei campanii.