ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cinci ambarcațiuni aparținând Gardienilor Revoluției din Iran s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic și au cerut echipajului să oprească nava, însă iranienii s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică ce se afla în zonă, au afirmat mai mulți oficiali, transmite Mediafax.
Gardienii Revoluției au negat însă acest incident, anunță agenția iraniană de stat Fars News.
 
Incidentul de miercuri a avut loc în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficialii americani, sub protecția anonimatului, citați de agenția de știri Reuters.

Nava britanică „HMS Montrose, care era și ea acolo, a îndreptat armele spre ambarcațiuni și le-a avertizat prin radio, moment în care acestea s-au dispersat”, a afirmat unul dintre oficiali.

Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autoritățile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forțe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancțiunile europene impuse regimului de la Damasc.

Tot miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Marea Britanie „va suporta consecințe” pentru faptul că a sechestrat un petrolier iranian în Gibraltar, în contextul escaladării tensiunilor între cele două țări. Administrația de la Teheran a cerut eliberarea imediată a navei iraniene. Capturarea petrolierului iranian intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația SUA condusă de președintele Donald Trump.