Cinci ambarcațiuni aparținând Gardienilor Revoluției din Iran s-au apropiat miercuri de un tanc petrolier britanic și au cerut echipajului să oprească nava, însă iranienii s-au retras în urma avertismentelor lansate de o fregată britanică ce se afla în zonă, au afirmat mai mulți oficiali, transmite Mediafax.
Gardienii Revoluției au negat însă acest incident, anunță agenția iraniană de stat Fars News.
 
Incidentul de miercuri a avut loc în momentul în care tancul petrolier britanic se afla în zona intrării nordice a strâmtorii Ormuz, au declarat oficialii americani, sub protecția anonimatului, citați de agenția de știri Reuters.

Nava britanică „HMS Montrose, care era și ea acolo, a îndreptat armele spre ambarcațiuni și le-a avertizat prin radio, moment în care acestea s-au dispersat”, a afirmat unul dintre oficiali.

Incidentul s-a produs la aproape o săptămână după ce autoritățile din regiunea britanică Gibraltar, ajutate de forțe speciale britanice, au sechestrat un tanc petrolier iranian despre care se crede că transporta petrol spre Siria, încălcând sancțiunile europene impuse regimului de la Damasc.

Tot miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat că Marea Britanie „va suporta consecințe” pentru faptul că a sechestrat un petrolier iranian în Gibraltar, în contextul escaladării tensiunilor între cele două țări. Administrația de la Teheran a cerut eliberarea imediată a navei iraniene. Capturarea petrolierului iranian intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran și Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administrația SUA condusă de președintele Donald Trump.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews