ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sexul fără consimțământ este viol chiar dacă nu implică violența.
O nouă lege adoptată de parlamentul suedez prevede că orice relație sexuală fără consimțământul explicit (fizic sau prin cuvinte) este viol. Scopul legii: „schimbarea mentalității”. Avocații protestează: „Infracțiunea trebuie să fie dovedită.”, scrie site-ul I Tempi.


Parlamentul suedez a adoptat miercuri un proiect de lege în care se prevede că sexul fără consimțământ este viol, chiar dacă nu implică violența sau folosirea forței. Lgea a fost sprijinită de politicieni, pe fondul ideologiei mișcării #MeToo născută în SUA.

Prin urmare, în Suedia, o persoană poate fi condamnată pentru viol, dacă se dovedește că a forțat victima la raport sexual, prin forță, prin amenințări sau dacă a profitat de o situație de vulnerabilitate. Legea, care va intra în vigoare la 1 iulie, prevede însă că sexul fără consimțământ explicit va fi întotdeauna considerat viol. Prin urmare, consimțământul trebuie să fie exprimat în cuvinte sau chiar fizic, dar întotdeauna într-un mod neechivoc și demonstrabil. Răspunderea nu poate fi considerată niciodată un semn de participare voluntară. „Dacă o persoană dorește să se angajeze în activități sexuale cu cineva care rămâne inactiv sau dă semnale ambigue, el sau ea va trebui, prin urmare, să afle dacă cealaltă persoană dorește să continue”, se arată în lege.

Prevederile legii sunt însă controversate și ar putea conduce la dispute legale periculoase. Potrivit ministrului Justiției, Morgan Johansson, de acum încolo o persoană va trebui să „se asigure că celălalt intenționează într-adevăr să aibă o relație sexuală voluntară”.

Pentru ca unii să nu interpreteze în mod eronat pasivitatea drept consimțământ, au fost adăugate și două infracțiuni noi în codul penal: viol neglijent și agresiune sexuală neglijentă, ambele pedepsite cu închisoare de până la patru ani.

„Obiectivul principal este acela de a schimba cultura și mentalitatea. Aceasta este o lege modernă bazată pe relații moderne”, insistă ministrul justiției. „Trebuie să intre în coloana vertebrală a fiecărui băiat și a oricărui om”, spune ministrul.

Criticii legii nu sunt doar acei bărbați care se tem că vor trece drept violatori, dacă o persoană, după ce a dat consimțământul pentru un act sexual, se va răzgândi. Asociația Națională a Avocaților a protestat prin vocea avocatului Anne Ramberg: „Această lege nu are cum să fie bună deoarece nu va duce la mai multe condamnări. Procurorul trebuie să demonstreze că a fost comisă o crimă de acest gen,