ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele relevă un „mister în privința ratei reduse de decese din India, relatează BBC, care vorbește despre „excepția indiană, cu rate de deces în marile orașe mult mai mici” comparativ cu marile orașe ale lumii puternic lovite de pandemie.

La aproape două luni de la primul caz înregistrat, infecțiile cu Covid-19 în a doua cea mai populată țară din lume au trecut de 29.000. În India, coronavirusul a ucis puțin peste 900 de persoane. În India, numărul de decese s-a dublat după nouă zile: pe data de 25 aprilie erau anunțate 825, comparativ cu aproximativ jumătate din numărul respectiv la data de 16 aprilie. Experții spun că este o veste bună. Durata de dublare a deceselor în New York în aceeași etapă a pandemiei a fost de doar două sau trei zile.

Mulți profesioniști din domeniul sănătății publice și medici spun că blocajul total al Indiei, care a durat mai mult de o lună, ar fi putut menține sub control numărul de infecții și decese. Revista medicală Lancet susține,
într-un text, că „blocarea are deja efectul dorit, de aplatizare a curbei epidemice”.

Există și voci care spun că populația predominant tânără din India ajută la menținerea mortalității scăzute, fiind deja cunoscut faptul că persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de deces din cauza infecției.

De asemenea, sunt invocate de alți experți și posibilitatea prezenței unei tulpini mai puțin virulente a virusului în India sau aceea ca vremea caldă din această țară să diminueze contagiunea. Ambele afirmații nu sunt susținute de nicio dovadă. Prin urmare, India este un mister când vine vorba de numărul deceselor provocate de coronavirus. „Pentru a fi total sincer, nu știu și lumea nu știe răspunsul”, a declarat recent pentru jurnalistul Barkha Dutt medicul și oncologul american de origine indiană Siddhartha Mukherjee. „Este un mister. O parte din mister vine in faptul că nu facem suficiente testări. Dacă am testa mai mult, atunci am găsi răspunsul”, a mai declarat acesta.