Grecia, Bulgaria și Cipru au făcut front comun pentru a cere „mai multă solidaritate europeană” și o împărțire echitabilă a „poverii migrației”, au anunțat vineri autoritățile elene, potrivit AFP, informează Agerpres.

La fel ca pre-acordul din Malta pentru Mediterana de Vest, această inițiativă tripartită din Mediterana de Est va fi prezentată tuturor țărilor din U.E. la Consiliul „Justiție și Afaceri Interne” care va avea loc marți la Luxemburg, conform unui comunicat al Ministerului grec pentru protecția cetățeanului.

Intitulat „Inițiativa Rutei Migratorii din Mediterana de Est” (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative - EMMRI), documentul solicită „acțiuni concrete” din partea statelor membre U.E.

„Pentru prima dată, datorită unei inițiative a Greciei, o cooperare tripartită se constituie pentru țările Uniunii Europene aflate în prima linie în Mediterana de Est”, a declarat Giorgios Koumoutsakos, ministru adjunct pentru protecția cetățeanului, însărcinat cu dosarul migrației.

Grecia trebuie să facă față celui mai mare val migratoriu de după 2016. Cu peste 10.000 de nou-sosiți doar în septembrie, conform UNHCR, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare a migranților spre Uniunea Europeană.

Inițiativa tripartită cere „mai multă solidaritate și responsabilitate europene” și „împărțirea poverii migrației în mod just” prin intermediul „relocărilor, unei politici ferme de expulzare spre țările de origine și, mai general, unei consolidări a țărilor direct afectate”.

Documentul face apel la țările europene să „respecte” Declarația U.E.-Turcia din 2016 privind retrimiterea în Turcia a migranților care se găsesc pe cele cinci insule elene principale din Marea Egee.

„Mediterana de Est a înregistrat între 19 august și 1 septembrie 4.879 de sosiri, comparativ cu 1.133 pe ruta Mediterana de Vest și 1.369 pe ruta Mediterana Centrală”, se arată în comunicatul ministerial grecesc, care subliniază că „această tendință continuă și astăzi”.

Grecia, Ciprul și Bulgaria solicită, de asemenea, „să se prevadă mai multe fonduri pentru abordarea problemei migrației în bugetul european 2021-2026, care este în curs de elaborare”.

În ceea ce privește gestionarea migranților sosiți pe calea Mediteranei de Vest, Germania, Franța, Italia și Malta au convenit, la nivelul Ministerelor de Interne, asupra unui pre-acord de repartizare automată între mai multe țări a migranților care debarcă în Malta sau în Italia. Înțelegerea ar urma să fie validată marți de celelalte state membre ale U.E.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews