ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia, Bulgaria și Cipru au făcut front comun pentru a cere „mai multă solidaritate europeană” și o împărțire echitabilă a „poverii migrației”, au anunțat vineri autoritățile elene, potrivit AFP, informează Agerpres.

La fel ca pre-acordul din Malta pentru Mediterana de Vest, această inițiativă tripartită din Mediterana de Est va fi prezentată tuturor țărilor din U.E. la Consiliul „Justiție și Afaceri Interne” care va avea loc marți la Luxemburg, conform unui comunicat al Ministerului grec pentru protecția cetățeanului.

Intitulat „Inițiativa Rutei Migratorii din Mediterana de Est” (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative - EMMRI), documentul solicită „acțiuni concrete” din partea statelor membre U.E.

„Pentru prima dată, datorită unei inițiative a Greciei, o cooperare tripartită se constituie pentru țările Uniunii Europene aflate în prima linie în Mediterana de Est”, a declarat Giorgios Koumoutsakos, ministru adjunct pentru protecția cetățeanului, însărcinat cu dosarul migrației.

Grecia trebuie să facă față celui mai mare val migratoriu de după 2016. Cu peste 10.000 de nou-sosiți doar în septembrie, conform UNHCR, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare a migranților spre Uniunea Europeană.

Inițiativa tripartită cere „mai multă solidaritate și responsabilitate europene” și „împărțirea poverii migrației în mod just” prin intermediul „relocărilor, unei politici ferme de expulzare spre țările de origine și, mai general, unei consolidări a țărilor direct afectate”.

Documentul face apel la țările europene să „respecte” Declarația U.E.-Turcia din 2016 privind retrimiterea în Turcia a migranților care se găsesc pe cele cinci insule elene principale din Marea Egee.

„Mediterana de Est a înregistrat între 19 august și 1 septembrie 4.879 de sosiri, comparativ cu 1.133 pe ruta Mediterana de Vest și 1.369 pe ruta Mediterana Centrală”, se arată în comunicatul ministerial grecesc, care subliniază că „această tendință continuă și astăzi”.

Grecia, Ciprul și Bulgaria solicită, de asemenea, „să se prevadă mai multe fonduri pentru abordarea problemei migrației în bugetul european 2021-2026, care este în curs de elaborare”.

În ceea ce privește gestionarea migranților sosiți pe calea Mediteranei de Vest, Germania, Franța, Italia și Malta au convenit, la nivelul Ministerelor de Interne, asupra unui pre-acord de repartizare automată între mai multe țări a migranților care debarcă în Malta sau în Italia. Înțelegerea ar urma să fie validată marți de celelalte state membre ale U.E.