ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Înmormântarea comandantului iranian asasinat, generalul Qassem Soleimani, a fost amânată din cauza unei busculade care a izbucnit marți în timpul procesiunii funerare, a informat presa de stat de la Teheran.
 
Iranienii au ieșit marți, cu sutele de mii, pe străzile din orașul natal al lui Soleimani, Kerman, pentru a-i aduce un ultim omagiu. Imaginile procesiunii funerare arată o mulțime de persoane, îmbrăcate în negru. Unii purtau steaguri și portrete ale liderului Forței al- Quds, ucis la începutul anului de o dronă americană.
 
 
Presa locală a estimat că la înmormântarea lui Suleimani au participat câteva milioane de oameni. De asemenea, au fost arse steaguri americane și israeliene. Mulțimea, plângând, cerea răzbunarea lui Soleimani, șeful Forței Al-Qods, însărcinată cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, și arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.
Această prezență masivă a iranienilor a dus însă la o busculadă în care au pierit 40 de oameni, alte 213 de persoane fiind rănite, anunță televiziunea de stat. Video-urile de pe social media arătau cadavre călcate în picioare, în stradă. Mulțimile au forțat autoritățile să amâne înmormântarea lui Soleimani, susține agenția semi-oficială ISNA, in timp ce agenția de știri oficială iraniană nu a dat detalii despre această amânare.
 
Generalul Soleimani a fost țintit de SUA într-un convoi pe Aeroportul Internațional Bagdad, vineri dimineață. Asasinarea sa, despre care Teheranul a spus că este un act de terorism de stat, a dus la o escaladare fără precedent a tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Ca răspuns la asasinarea sa, președintele iranian, Hassan Rouhani, nu s-a ferit de cuvinte, jurând că Teheranul îi va răzbuna moartea. De asemenea, Irakul a condamnat atacul, considerându-l o încălcare a suveranității țării, iar Parlamentul de la Bagdad a votat pentru expulzarea trupelor străine din țară.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va ataca Iranul „foarte repede și foarte dur” dacă acesta va riposta și a avertizat că va „lovi” Irakul cu „sancțiuni cum nu au mai văzut până acum”, subliniind că trupele americane nu vor părăsi țara decât dacă SUA vor fi plătite pentru „baza aeriană” foarte costisitoare instalată acolo.