ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


X intenționează să introducă un nou buton „Raportați conținutul ilegal către UE” pentru a se conforma noii legi a UE pentru „combaterea dezinformării”, lege care introduce cenzura și care va fi aplicată începând de săptămâna aceasta.

Noul buton a fost găsit în codul X de către cercetătorul independent de aplicații Nima Owji, potrivit Reclaim the Net

Comisarul european Thierry Breton apucă strâns frâiele, iar Big Tech se trezește prins în planul general extins al celui mai recent cadru de reglementare a mediului digital al Uniunii Europene, Legea europeană privind Serviciile Digitale (DSA)

X a fost examinat pentru a vedea dacă este suficient de pregătit să respecte aceste cerințe de cenzură care încep să intre în vigoare pentru cele mai mari platforme începând cu 25 august.

Breton a efectuat recent un „test de stres” asupra sistemelor X, în timpul vizitei sale la sediul lor din San Francisco. Rezultatele recunosc eforturile X de a respecta normele DSA, dar avertismentul său a fost clar – este nevoie de mai multă muncă. Chiar dacă a avut loc întâlnirea, la care a asistat proprietarul X, Elon Musk, și nou-numita CEO Linda Yaccarino, Breton a subliniat că pregătirea pentru noile reguli nu trebuie încetinită.

După cum se arată în acest raport video, Breton a amenințat în mod repetat X cu privire la noile reglementări, promițând sancțiuni în cazul în care compania de social media refuză să se conformeze.

DSA va obliga companiile să implementeze un control mai strict nu numai asupra conținutului ilegal, ci și asupra „discursului motivat de ură”, „dezinformării” și multe altele.

Această lege, îmbinată cu viitoarele reglementări privind datele și Inteligența Artificială, consolidează rolul important al Bruxelles-ului în mișcarea tot mai accentuată la nivel internațional de suprimare a libertății de exprimare online.

DSA este una dintre cele mai mari amenințări la adresa libertății de exprimare. Riscul este de a implementa un mediu de control strict și de cenzură, îngrijorări pe care le-a ridicat comunitatea globală anti-cenzură și care luptă pentru apărarea libertății de exprimare.

Pe lângă X, Breton transmite aceeași cerință de conformare la DSA către alți lideri din Big Tech, inclusiv către Mark Zuckerberg de la Meta (Facebook) și către Sam Altman de la OpenAI.