ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul European pentru Egalitatea de Gen a publicat un text de 61 de pagini care trece în revistă „limbajul de gen” inacceptabil și oferă o listă de alternative pentru instituirea unui discurs corect politic, potrivit The Telegraph

Documentul denumit „Set de instrumente pentru comunicarea sensibilă la gen” ofera exemple de cuvinte și termeni care trebuie aruncați la coșul de gunoi al istoriei, printre care „master of ceremonies” (maestrul de ceremonii), „no man’s land” (țara nimănui/teren neutru), „manpower” (mână de lucru) și „repairman” (lăcătuș).

În nouvorba UE, acești termeni vor deveni „host” (gazdă) „unclaimed territory” (teritoriu nerevendicat), „human power” și „repairer”, în timp ce se dorește ca termenul „Joe public” (public general) să fie înlocuit cu „average citizen” (cetățean obișnuit).

Deputatul conservator Nigel Mills a comentat: „Este o nebunie totală. Este un atac la adresa limbii engleze.”

De asemenea, UE propune să se schimbe expresia „Regele și Regina”, astfel ca „Regina” să fie menționată pe primul loc.

Institutul UE mai vrea înlăturarea termenului de „virilitate”, motivând că este „strâns asociat doar cu bărbații”, recomandând să fie înlocuit cu „puternic” sau „energic”.

Ghidul se încadrează în alte eforturi de a elimina sau modifica limbajul considerat „insensibil” sau „de gen”.