Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump în marja reuniunii G20 de la Osaka s-a încheiat. Vladimir Putin a declarat sâmbătă că Moscova și Washingtonul „au dispus ca miniștrii lor de externe țări să înceapă consultările” asupra unei prelungiri a tratatului nuclear START, informează AFP. Aceasta este cea de a doua întâlnire personală dintre cei doi șefi de stat,  Trump și Putin comunicând cu precădere la telefon.


„Dar nu se poate spune încă dacă aceasta va duce la prelungire” a acestui important tratat privind controlul armelor strategice nucleare, a afirmat Vladimir Putin în marja G20 de la Osaka.

Acest tratat bilateral de reducere a armelor strategice, denumit „New START”, care a fost semnat în 2010, menține arsenalele nucleare rus și american cu mult sub nivelul celor din Războiul rece. El ajunge la scadență în 2021, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două mari puteri nucleare.
Rusia și SUA și-au suspendat deja în acest an participarea la tratatul de dezarmare nucleară INF (Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare) referitor la armele cu rază scurtă și medie de acțiune (între 500 și 5.500 km) semnat la finalul Războiului rece, acuzându-se reciproc că îl încalcă.

Într-o conferință de presă susținută în finalul G20, Putin a revenit asupra reuniunii bilaterale foarte comentate de vineri cu omologul său american Donald Trump:„A fost întâlnire bună, foarte pragmatică”.

Întâlnirea foarte cordială între Vladimir Putin și Donald Trump la Osaka a avut un ecou puternic, în special din cauza glumelor adresate de președintele american omologului său rus despre două subiecte sensibile în SUA: suspiciunile de ingerință rusă în alegerile americane și știrile false. Acest din urmă termen este utilizat de Donald Trump pentru a critica presa.
 Întrebat despre probabilitatea instituirii de noi sancțiuni americane la adresa Rusiei, Putin a răspuns că îi revine Washingtonului să decidă cum să construiască cel mai bine relațiile cu Moscova.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews