ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii celor două state coreene au avut în această dimineață o întâlnire care a fost catalogată drept „istorică”, într-un sat de la granița comună. O întâlnire care a durat câteva ore și care, până acum câteva luni părea imposibilă. Parafată prin plantarea unui arbore, de către cei doi lideri coreeni, Kim și Moon, ca semn al păcii. 


Este doar a treia oară în istorie când se desfășoară un summit inter-coreean, iar acesta a fost organizat în contextul dezghețării relațiilor bilaterale începând cu luna ianuarie, potrivit site-ului Il Giornale.

Președintele Coreii de Sud a sosit primul la locul întâlnirii. L-a întâmpinat pe Kim Jong Un la linia de demarcație dintre cele două Corei.

Jurnaliștii au observat că la fața locului nu mai erau soldați în uniforme. Au fost zâmbete, o strângere de mână și pași istorici.

Kim Jong Un a fost primul lider al regimului de la Phenian care a făcut un pas în Coreea de Sud de la sfârșitul războiului din Coreea, din 1953.

A urmat și un gest neprevăzut. Președintele Moon Jae In a fost invitat să pășeasca și el, simbolic, pe teritoriul Coreii de Nord.

Cei doi lideri s-au îndreptat spre locul discuțiilor, așa numita Casă a Păcii, salutați de o gardă de onoare în ținuta istorică.

„Acum începe o nouă istorie. O eră a păcii, începând de la originea istoriei', a scris Kim Jong Un în Cartea de onoare.

În prima declarație, președintele Moon Jae a apreciat gestul lui Kim Jong Un de a trece frontiera drept un simbol al păcii.

Au fost instalate ecrane uriașe, unde au rulat imagini de la întâlnirea celor doi lideri atât în apropierea zonei demilitarizate, cât și la Seul, în stațiile de tren.

Summitul inter-coreean se dorește a fi și o prefață la întâlnirea dintre președintele Trump și Kim Jong Un din mai sau iunie, pe tema denuclearizării Peninsulei Coreene.

Phenianul a anunțat săptămâna trecută suspendarea testelor nucleare și cu rachete.