ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întrevederea istorică dintre liderul SUA și cel al Coreii de Nord întâmpină mai multe probleme. Nu de ordin politic, ci de ordin tehnic și logistic.

Deplasarea liderului nord-coreean Kim Jong Un în Singapore pentru convorbiri cu președintele american Donald Trump presupune o serie de provocări de ordin logistic, începând cu transportul cu o aeronavă din epoca sovietică al liderului de la Phenian, al limuzinei sale și a zeci de membri ai dispozitivului de securitate, relatează vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

Primul summit organizat vreodată între un președinte american în funcție și un omolog al său nord-coreean va fi găzduit de orașul-insulă asiatic atât pentru că se află la o distanță rezonabilă de Phenian, cât și datorită statutului său de neutralitate politică, a explicat presei oficial de la președinția sud-coreeană.

De când a devenit lider al Coreii de Nord, în 2011, Kim Jong Un se știe că a mers o singură dată cu avionul în străinătate, și anume zilele trecute, până la Dalian, în China, pentru discuții cu președintele chinez Xi Jinping. Kim a zburat atunci cu avionul personal, un aparat Il-62M, însoțit de un avion-cargo despre care surse informate au afirmat că a transportat limuzina liderului nord-coreean.

Situat la 4700 km de aeroportul Sunan din Phenian, Singapore este facil de atins cu un Il-62M, tip de avion cu patru motoare folosit pentru prima dată în anii '70, capabil să zboare autonom 10.000 km. În schimb, avionul cargo Iliușin-76 nu poate zbura mai mult de 3.000 de kilometri fără realimentare, dacă este încărcat la capacitatea deplină, și va trebui deci să facă o escală într-un loc "prietenos" cum ar fi capitala Vietnamului sau să zboare mai puțin încărcat.
n ce privește locul anume din Singapore unde va avea loc întâlnirea dintre Kim și Trump, nu există încă o confirmare în acest sens, dar există mai multe variante, inclusiv hoteluri care pot asigura înaltul nivel de securitate necesar, conform unui oficial și media singaporeze.

Dacă amândoi sau unul dintre cei doi lideri se hotărăsc să-și petreacă și noaptea în Singapore, în oraș există o singură cameră de hotel care întrunește „protocolul de securitate” al președintelui SUA, potrivit unei surse informate în legătură cu vizitele prezidențiale anterioare. Este vorba de apartamentul Shangri-la, de 348 mp, din aripa Valley a hotelului cu același nume (al apartamentului), unde o noapte în perioada respectivă costă 7500 de dolari SUA, menționează Reuters.