ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Detensionarea relațiilor dintre Coreea de Nord și SUA ar putea avea loc mai repede decât s-au așteptat unii. Kim Jong un a solicitat o întrevdere cu liderul de la Casa Albă,  iar Donald Trump a răspuns afirmativ. O reuniune istorică, după decenii de tensiune, despre care se spune că ar putea avea loc până în luna mai.

Niciun președinte american nu s-a întâlnit în timpul mandatului său cu un lider de la Phenian, iar președintele Trump însuși excludea, până recent, orice negocieri directe directe dacă Phenianul nu face pași semnificativi către abandonarea arsenalului său nuclear.

Președintele Donald Trump a răspuns pozitiv unei propuneri a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a se întâlni, iar întrevederea ar putea avea loc până la finalul lunii mai, a anunțat joi seara, la Washington, Chung Eui-yong, șeful Oficiului pentru Securitate Națională din Coreea de Sud, citat de AFP. Anunțul a fost făcut la Casa Albă și urmează unei serii de contacte între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Un summit care are ca scop  realizarea „denuclearizării definitive", a precizat Chung Eui-yong, care recent s-a aflat la Phenian pentru primele discuții dintre cele două Corei, după decizia ca la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018 sportivii coreeni din nord și din sud să participe sub același drapel.

Conform oficialului sud-coreean, Kim s-a angajat să înceteze testele nucleare și cu rachete chiar și în timpul exercițiilor militare comune americano - sud-coreene, care vor avea loc luna viitoare în Coreea de Sud.

Ulterior, Casa Albă a precizat că până la reuniunea mult așteptată, sancțiunile și campania de maximă presiune asupra Coreei de Nord vor continua.

Unul dintre puținii americani care s-au întâlnit cu liderul nord-coreean l-a lăudat pe Trump că a fost de acord  să răspundă afirmativ propuneri lui Kim.

Dennis Rodman, fostul star NBA care a călătorit în Coreea de Nord în 2016, a declarat pentru The Associated Press că așteaptă cu nerăbdare ca națiunea paria să revină la „diplomația baschet-ului” în următoarele luni.

„Foarte bine, dle președinte Trump! Ați ales calea unei întâlniri istorice, lucru pe care niciun președinte american nu l-a făcut vreodată”, a comentat fostul star NBA, citat de The Telegraph.