ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O expoziție controversată, care arată influența Islamului în Europa de-a lungul istoriei, a fost vernisată pe 15 septembrie, la Bruxelles, cu o întârziere cauzată de atacurile teroriste islamice din capitala Belgiei, de anul trecut.

Controversatul proiect a costat contribuabilul european suma de 2.500.000 de euro, potrivit site-ului Comisiei Europene.

 Expoziția, intitulată „Islamul. Este și povestea noastră ” a fost prezentată anterior în mai multe țări europene, însă aducerea ei la Bruxelles, săptămâna trecută, a fost amânată de autorități și organizatori din cauza atacurilor de la Paris, din noiembrie 2015 și a celor din capitala belgiană, din martie 2016. În plus, organizatorii s-au străduit să găsească un loc de desfășurare a expoziției, după ce s-au izbit de refuzul unor galerii de a găzdui un eveniment care, în contextul actual, cu siguranță va atrage critici dure. În cele din urmă, expoziția a fost prezentată în clădirea Vanderborght, deținută de autoritățile de la Bruxelles.
 
„Vrem să le arătăm europenilor că islamul face parte din civilizația europeană și că nu a fost importat recent,  având rădăcini aici de 13 secole”, a declarat Isabelle Benoit, istoric al organizației Tempora, care proiectează expoziția.

Expoziția cuprinde opere de artă veche și contemporană, obiecte de zi cu zi și proiecții multimedia pentru a demonstra influența Islamului în Europa în timpul guvernării arabe a Peninsulei Iberice (Spania și Portugalia modernă), a Imperiului Otoman și din Perioada Colonială.
 
Sunt însă aduse în atenția vizitatorilor și situația actuală din Europa, invadată de valuri de migranți din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, precum și amenințarea constantă a terorismului islamic.
 
Deschiderea expoziției are loc odată cu lansarea de către Uniunea Europeană a unui raport în care se afirmă că musulmanii din Europa sunt discriminați pe piața muncii și a locuințelor din cauza numelui lor și modului în care se îmbracă. Conform documentului,  o treime din musulmanii din Europa au declarat că s-au confruntat cu discriminarea în căutarea locurilor de muncă, în ultimii cinci ani.

La 22 martie 2016, două atentate coordonate, unul în terminalul aeroportului internațional Bruxelles-Zaventem, al doilea la stația de metrou Maalbeeck, s-au soldat cu 32 de morți și peste 300 de răniți. Responsabili pentru atacul din stația de metrou Maelbeek a fost Khalid El Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, de naționalitate belgiană și fratele acestuia, Ibrahim El Bakraoui, în vârstă de 29 de ani.