Într-o țară care se confruntă cu un număr foarte mare de pedofili, departamentul pentru diversitate din cadrul primăriei orașului Amsterdam a emis un ghid cu titlul „Sfaturile curcubeului” (unul dintre cele mai folosite și recunoscute simboluri ale mișcării gay - n.r.) și a făcut apel la funcționarii publici să ia în calcul „întreaga societate”, inclusiv „pe cei care nu se consideră bărbați sau femei”, informează EFE.

Astfel, primăria a cerut restaurantelor din capitala Olandei să-și schimbe modalitatea de semnalizare a diverselor servicii cu altele „mai neutre” pentru a ține cont și de persoanele care nu se identifică prin termenii de „masculin” sau „feminin”.

Totodată, primăria recomandă utilizarea unor formule alternative atunci când se fac anunțuri la megafon. De exemplu, în loc de „doamnelor și domnilor”, autoritățile olandeze recomandă formule precum „stimat public” sau „dragă asistență”.

„Municipiul vrea să scrie și să vorbească despre identitatea sexuală într-un mod respectuos. (...) Nu dorim să interzicem nimic, însă vrem ca funcționarii să fie conștienți de limbajul pe care îl folosesc”, se menționează în ghidul emis de primăria orașului Amsterdam.

Capitala Olandei urmează exemplul Londrei care a anunțat recent o modificare a anunțurilor din metrou, astfel că în loc de formula „doamnelor și domnilor” va fi folosită varianta „bună ziua tuturor”.