ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un oraș din Turcia s-a făcut auzită prima liturghie ortodoxă din ultimii  96 de ani, cu ocazia unui serviciu religios special la care a participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Evenimentul a avut loc într-o fostă biserică ortodoxă din orașul Moudania (Mudanya), situat în nord-vestul Turciei de astăzi, scrie Greek Reporter.

Moudania era un oraș prosper, locuit în mare majoritate de greci, înainte de schimbul de populație dintre Grecia și Turcia în 1923.

Un nou oraș, numit Nea Moudania, a fost creat lângă Salonic, în nordul Greciei, de refugiații greci forțați să plece din Turcia.

Biserica Sf. Gheorghe, unde a fost oficiată slujba ortodoxă, este acum folosită ca centru cultural local.

În urmă cu o săptămână, pe 25 aprilie, președintele Recep Tayyip Erdoğan l-a primit, la Complexul Prezidențial din Ankara, pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Cei doi au purtat discuții la care presa nu a a avut acces și nici nu s-au făcut declarații oficiale legate de subiectele discutate în cadrul reuniunii, a informat presa turcă.

Reuniunea a avut loc la cinci zile după Sinodul Patriarhiei de la Istanbul, unde clerul ortodox a decis să se „coordoneze cu bisericile ortodoxe surori” pentru a acorda autocefalie sau un tip de independență pentru episcopi de a-și conduce propria biserică pentru „Națiunea ortodoxă ucraineană".